Az erős, egészséges haj titka nem a drága hajápoló szerek használatában rejlik, sokkal fontosabb a tápanyagokban gazdag étkezés. A vitaminok, ásványi anyagok ugyanis elengedhetetlenek ahhoz, hogy a hajhagymák elegendő energiához jussanak!

Így táplálkozz, hogy szép és egészséges legyen a hajad!

 

egészséges haj, étrend

Az egészséges haj egyik titka a tápanyagokban gazdag étrend
Fotó: Shutterstock

 

Cink

Az egészséges haj egyik legfontosabb tápanyaga. Számos enzim aktiválója, serkenti a haj növekedését, segíti a sejtek képződését, regenerálódását. Óvja a hajhagymákat a gyulladástól, segít megőrizni a fejbőr egészségét. Hiányában a hajszálak elvékonyodnak, kihullanak.

Természetes cinkforrások: friss osztriga, hús, tojás, sajt, búzacsíra, tökmag, sörélesztő

 

Vas

Vashiányban csökken a hemoglobintermelés, a sejtek nem jutnak elég oxigénhez. A fáradtság, sápadtság mellett az egyik legjellemzőbb tünet a hajhullás. A vegetáriánusok mellett különösen azok a nők veszélyeztetettek, akiknek erős a menstruációs vérzésük. A C-vitamin növeli a vas felszívódását, így célszerű plusz C-vitamin-bevitelről is gondoskodni.

Természetes vasforrások: szójabab, lencse, húsok, tojás, máj, spenót

 

Kalcium

Fontos szerepe van a haj struktúrájának építésében. A kalcium mellé nélkülözhetetlen a magnézium, mert a nélkül a kalcium nem a megfelelő helyre épül be: a csontok, a fogak és a haj helyett a puha kötőszövetekben rakódik le.

Természetes kalciumforrások: tej, sajt, túró

 

A-vitamin

Az egyik legfontosabb vitamin a haj egészségének megőrzésében. Erősíti a hajhagymákat, segít a sejtek egészségének megőrzésében. Erős antioxidáns, elengedhetetlen a káros szabad gyökök elleni harchoz. Hiányában a haj töredezett, fakó lesz.

Természetes A-vitaminforrások: sárgarépa, sütőtök, tojássárgája, tej, vaj, belsőségek

 

B-vitaminok

Táplálják a hajhagymákat, szabályozzák a faggyútermelést, csökkentik a korpásodást, aktiválják a hajhagymák anyagcsere-folyamatait. Gyulladáscsökkentő hatásúak, segítik a fejbőr egészségének megőrzését.

Természetes B-vitaminforrások: élesztő, hal, dió, búzacsíra

 

Biotin (H-vitamin)

Nélkülözhetetlen a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, az egészséges haj és bőr eléréséhez. Szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában.

Természetes biotinforrások: máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő

 

Fehérje

A haj 97 százaléka keratin, amely egy kéntartalmú protein. Ha kevés a fehérje a szervezetben, a haj elvékonyodik, erejét veszti. Jó minőségű fehérje fogyasztásával megakadályozható a hajhullás, a haj töredezése.

Természetes fehérjeforrások: húsfélék, tojás, tejtermékek, babfélék, tofu, lencse, spenót, brokkoli, búzacsíra

 

Ómega-3 zsírsavak

Az ómega-3 zsírsavak nemcsak a szívnek és az érrendszernek, hanem a bőrnek és így a fejbőrnek is jót tesznek. Erősítik, fényessé teszik a hajat, csökkentik a hajhullás mértékét és a korpásodást.

Természetes ómega-3 zsírsavforrások: lazac, tőkehal, mogyoró, mandula.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink