A jó megjelenés része az ápolt kéz és köröm, előfordul azonban, hogy a köröm színe, formája megváltozik. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, amik akár valamilyen szervi elváltozásra, vitaminhiányra, stresszre is utalhatnak, de elváltozást okozhat a köröm betegsége vagy a nem megfelelő ápolás is.

Mi üzen a körmünk?

TÜNET: Fehér foltok a körmön

A körmön megjelenő fehér foltoknak, pöttyöknek számos oka lehet. Gyakori elváltozás, a foltok kiterjedése eltérő. A köröm teljes kifehéredése bizonyos antibiotikumok mellékhatásaként jelentkezhet, az egy-egy körmön megjelenő pötty a köröm sérülésére utal, míg az összes körmön észlelhető elváltozás inkább vitaminhiány következménye. Előfordul, hogy ez a körömprobléma öröklődik.

MIT TEHETSZ?

Ha a szüleidtől örökölted a hajlamot, nem sokat tehetsz ellene. Jobb, ha elfogadod, hogy az idő múlásával az elváltozás egyre erőteljesebb lesz. Ha sérülés következménye a fehér folt, vigyázz a körmödre, mert ezeken a területeken a köröm többnyire puha és gyenge. Használj színtelen körömerősítőt, és mindenképpen kerüld az agresszív kezeléseket – pl. a műköröm nem oldja meg a problémát és polírozni sem szabad ilyenkor. Vitaminhiánynál törekedni kell a megfelelő táplálkozásra, ha szükséges, szedj étrendkiegészítőket, illetve erősítsd a körmeid olajos pakolással (olívaolaj, argánolaj, jojobaolaj stb.) és körömerősítők használatával.

 

TÜNET: Száraz köröm és körömágy

Legtöbbször a hideg szárítja ki ezeket az érzékeny területeket, de a vegyi anyagok – mosogató- és mosószerek, hígítók, festékek stb. – is erősen szárító hatásúak, így alakul ki ez a körömprobléma.

MIT TEHETSZ?

A körömlemez teljes hidratálása kulcsfontosságú, különösen hideg időben. A körömágy bőrét kend át tápláló olajokkal, és ha mégis beszakad, óvatosan vágd le. Vigyázz, hogy teljesen ne távolítsd el, mert ez egy élő szövet, amelynek a feladata megakadályozni a baktériumok bejutását a bőrbe. A megelőzés a legjobb módszer: takarításhoz, mosogatáshoz használj gumikesztyűt, télen pedig mindig védd a kezed a hideg ellen meleg kesztyűvel. Ne feledkezz meg a hidratáló, vitaminokban gazdag kéz- és körömápolók használatáról sem, és a kézkiszáradást is megakadályozhatod, ha elegendő folyadékot fogyasztasz a nap folyamán.

 

TÜNET: Piros, gyulladt körömágy

A körömágy gyulladását baktériumok okozzák, melyek apró, helyi sérüléseken keresztül jutnak a köröm alá.

MIT TEHETSZ?

Megfelelő körömvágási technikával elkerülheted a gyulladás kialakulását. Ha már megtörtént a baj, helyi párakötéssel, antibiotikumos kenőccsel csökkenthető a gyulladás. Előfordulhat, hogy sebészi beavatkozásra is szükség van.

 

TÜNET: A köröm elvékonyodása

A folyamatos lakkozás, műkörmök, zselék használata – és az ezek eltávolítására használt vegyi anyagok – gyakran vezetnek a köröm elvékonyodásához. Meglepő módon a gyakori kézmosás is vékonyítja a körömlemezt.

MIT TEHETSZ?

A körömmel rendszeresen érintkező vegyi anyagok eltávolítják a nedvesség megőrzését segítő természetes zsírréteget. Adj néhány csepp olajat a körömlakklemosóhoz, hogy csökkentsd a szárító hatást, és a műköröm, zselé eltávolítása utána is szánj időt egy olajos bedörzsölésre, így megelőzheted e körömprobléma kialakulását.

 

TÜNET: Sárga körmök

Az intenzív, erős színű körömlakkok sárgára színezik a körmöt, de a nikotin is okozhat sárgás elszíneződést. (Ez utóbbi általában a középső és mutatóujj körmét színezi meg.)

MIT TEHETSZ?

Ha erős színű körömlakkot – vöröset, kéket, feketét, bordót, lilát – használsz, érdemes tápláló, ápoló hatású alapozó lakkot felvinni a szín alá. A sárga körmöket széppé varázsolhatod különböző fehérítő ecsetelők segítségével. És persze, ha dohányzol, hagyd abba!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.