A karácsonyt megelőző időszakban sok a rohanás, a stressz... Ahhoz, hogy az ünnepi hangulatot igazán élvezhesd, fontos, hogy magadra is gondolj. Adunk néhány szépségápolási tippet az ünnepi időszakra, a téli hónapokra.

Ragyogj! Szépségtuning télen

 

szépség karácsony

Fotó: Shutterstock

Haj

A hajad még alig heverte ki a nyáron elszenvedett sérüléseket, máris itt a hideg és vele itt vannak az új problémák. Télen a haj sokkal gyorsabban zsírosodik, mert a hajhagymák fokozott faggyútermeléssel próbálják védeni magukat a hidegtől, kompenzálva az állandó hőmérséklet-ingadozást, valamint a fűtött helyiségek száraz levegőjét is. A fejbőr erei összehúzódnak, így a hajhagymák tápanyagokkal és oxigénnel való ellátottsága csökken. Ez a hajszálak elvékonyodásához, kihullásához vezethet. A hidegben védd hajad és fejbőröd jól szellőző, természetes anyagból készült sapkával, kendővel, és gondoskodj megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelről.

 

Arcbőr

Télen a száraz, vízhiányos, kicserepesedett bőr okozza a legtöbb kellemetlenséget. A száraz bőr nem képes ellenállni a kórokozóknak és a fertőzéseknek, így könnyebben alakulnak ki különböző bőrbetegségek, és a bőr idő előtti öregedésére is sokkal nagyobb az esély. Vannak kifejezetten télre ajánlott készítmények, amelyeknek magasabb az olajtartalmuk. A téli arcápoló készítményeknél is ajánlatos átnézni az összetevők listáját. A glicerin, amely alacsony koncentrációban (5 százalék) jótékony hidratáló hatású, nagyobb mennyiségben elvonja a bőr mélyebb rétegeiből a vizet. Ugyanígy szárító hatású a kozmetikai termékek habzásáért felelős natrium-lauryl sulphete. Válassz vegyi anyagoktól, tartósítószerektől mentes, természetes összetevőket tartalmazó készítményeket.

Tipp: A kiszáradt, foltokban hámló bőrön a heti egyszeri bőrradírozás segíthet. A túl gyakori vagy durva arcradírozás azonban többet árt a bőrnek, mint amennyit használ, hiszen megsérül természetes védelmi rendszere, és ellenállása a káros környezeti hatásokkal szemben a minimálisra csökken. Emellett télen is nagyon fontos a fényvédelem!

 

Kéz

A kéz bőrét fokozottan ápolni kell a téli hónapokban, ez ugyanis az a bőrfelület, amely biztosan árulkodik az életkorról: a ráncok és barna foltok halványíthatók ugyan, de eltüntetésük még a plasztikai sebészeknek sem sikerül. Télen a köröm is könnyen kiszáradhat, töredezetté válhat. Már csak azért is, mert a vírusos megbetegedések elkerülése érdekében ajánlott a gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a víz és a fertőtlenítőszerek azonban szárítják a bőrt, és a kézfej felső hámrétege repedezetté válik.

Védd kezed és körmöd a hideg és a szél ellen. A szabadban mindig viselj kesztyűt, és ügyeljen arra, hogy a kézbőre napközben is hidratált legyen. Minden este vastagon kend be a kezedet tápláló krémmel, és húzz vékony pamutkesztyűt. Így a bőr megőrzi nedvességtartalmát, és a vitaminok, ásványi anyagok könnyebben jutnak el a mélyebb rétegekbe.

 

Test

Egy kimerítő nap után, különösen, ha kint hideg van és minden szürke, jó érzés a forró fürdő. Télen hajlamos az ember akár naponta elmerülni egy kád meleg vízben. A bőr azonban sérülékeny: a túlzásba vitt fürdőzés során a meleg víz felsérti, eltávolítva a normális baktériumflórát, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a bőr védelmi funkciójában. Hidratáltságát segít megőrizni, ha párologtat a lakásban.

Tipp: Érzékenyeknél gyakori, hogy ekcémás lesz a bőr, esetleg kiütés jelenik meg a hidegtől. Ezek nem komoly betegségek, de mindenképpen érdemes megmutatni az elváltozásokat egy szakembernek.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink