Az elmúlt évek figyelemfelhívó kampányainak köszönhetően egyre többen keresik fel bőrgyógyászukat azért, hogy ellenőriztessék anyajegyeiket. Az ártalmatlan anyajegy és a veszélyes melanoma, esetleg bőrrák között ugyanis csak a szakemberek tudnak különbséget tenni!

Ártalmatlan anyajegy vagy életveszélyes melanoma?

Mindent az anyajegyekről

Bár tízből kilenc embernek van anyajegye, mégis bajban lennénk, ha meg kellene fogalmaznunk, mi is az anyajegy pontosan. Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek: vagy a pigmentsejtek bizonyos helyeken abnormális módon csoportokba verődnek, egy-egy barna növedéket létrehozva; vagy pedig az UV-károsodás következtében a normál pigmenttermelő sejtek elkezdenek szaporodni, létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat. Az anyajegyek számából és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának valószínűségére: minél több valakinek az anyajegye, és köztük minél több a szabálytalan, annál nagyobb az esély, hogy akár valamelyik anyajegy talaján, akár az ép bőrön melanoma alakuljon ki.

Az anyajegyekkel kapcsolatban – legyen az bárhol és bármilyen régi – az esetleges változások észlelése a legfontosabb tényező.

Ennek egyik módja az önvizsgálat, vagyis, hogy a bőrünket bizonyos időközönként átvizsgáljuk, és az eltéréseket keressük. Az önvizsgálat hátránya, hogy laikus személy végzi, aki nem tudja pontosan, hogy mit is kellene észrevennie. A változások észlelésének másik, legprofesszionálisabb módja a részletes bőrtérkép készítése (minden anyajegyet magába foglalóan) és az időről időre elvégzett összehasonlító kontrollvizsgálatok.

 

Mi a bőrrák és a melanoma közti különbség?

A bőrrák nem melanoma! A melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű, pigmenttermelő sejtekből alakul ki, a bőrrák pedig a bőr hámsejtjeinek a rosszindulatú daganata. Attól függően, hogy melyik sejtféleségből ered, a két leggyakoribb típus a bazális (alapi) sejtekből származó basalioma és a hám keratinocytáiból származó spinalioma.

 

Más az eredet, más a viselkedés

Amíg a melanoma gyorsan, agresszíven növekszik és aránylag hamar áttéteket adhat, addig a bőrrák viszonylag lassan növekszik, és hosszú ideig, akár évekig sem okoz komoly bajt. Azért a kép ennél árnyaltabb, mert a spinalioma – ugyan csak ritkán – áttétet is tud adni, és ha rossz helyen van, például az orron, a szem környékén, akkor ezek a daganatok is helyrehozhatatlan következményekkel járhatnak. Míg a melanomára nem igaz, a bőrdaganatokra kifejezetten jellemző, hogy elsősorban olyan lokalizációkban alakulhatnak ki, amelyek közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve. A bőrrák legtöbbször egy alig észlelhető, pirosas, fénylő terület, növedék vagy nem gyógyuló seb formájában jelentkezik. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben egy bőrön lévő sérülés három héten belül nem tűnik el, azonnal keressünk szakorvosi segítséget.

 

A MELL ELVÁLTOZÁSAI – MINDIG VEGYE KOMOLYAN!

MIRŐL ÁRULKODIK A SZEM?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink