A jó megjelenés része az ápolt kéz és köröm, előfordul azonban, hogy a köröm színe, formája megváltozik. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, amik akár valamilyen szervi elváltozásra, vitaminhiányra, stresszre is utalhatnak, de elváltozást okozhat a köröm betegsége vagy a nem megfelelő ápolás is.

Mi üzen a körmünk?

TÜNET: Fehér foltok a körmön

A körmön megjelenő fehér foltoknak, pöttyöknek számos oka lehet. Gyakori elváltozás, a foltok kiterjedése eltérő. A köröm teljes kifehéredése bizonyos antibiotikumok mellékhatásaként jelentkezhet, az egy-egy körmön megjelenő pötty a köröm sérülésére utal, míg az összes körmön észlelhető elváltozás inkább vitaminhiány következménye. Előfordul, hogy ez a körömprobléma öröklődik.

MIT TEHETSZ?

Ha a szüleidtől örökölted a hajlamot, nem sokat tehetsz ellene. Jobb, ha elfogadod, hogy az idő múlásával az elváltozás egyre erőteljesebb lesz. Ha sérülés következménye a fehér folt, vigyázz a körmödre, mert ezeken a területeken a köröm többnyire puha és gyenge. Használj színtelen körömerősítőt, és mindenképpen kerüld az agresszív kezeléseket – pl. a műköröm nem oldja meg a problémát és polírozni sem szabad ilyenkor. Vitaminhiánynál törekedni kell a megfelelő táplálkozásra, ha szükséges, szedj étrendkiegészítőket, illetve erősítsd a körmeid olajos pakolással (olívaolaj, argánolaj, jojobaolaj stb.) és körömerősítők használatával.

 

TÜNET: Száraz köröm és körömágy

Legtöbbször a hideg szárítja ki ezeket az érzékeny területeket, de a vegyi anyagok – mosogató- és mosószerek, hígítók, festékek stb. – is erősen szárító hatásúak, így alakul ki ez a körömprobléma.

MIT TEHETSZ?

A körömlemez teljes hidratálása kulcsfontosságú, különösen hideg időben. A körömágy bőrét kend át tápláló olajokkal, és ha mégis beszakad, óvatosan vágd le. Vigyázz, hogy teljesen ne távolítsd el, mert ez egy élő szövet, amelynek a feladata megakadályozni a baktériumok bejutását a bőrbe. A megelőzés a legjobb módszer: takarításhoz, mosogatáshoz használj gumikesztyűt, télen pedig mindig védd a kezed a hideg ellen meleg kesztyűvel. Ne feledkezz meg a hidratáló, vitaminokban gazdag kéz- és körömápolók használatáról sem, és a kézkiszáradást is megakadályozhatod, ha elegendő folyadékot fogyasztasz a nap folyamán.

 

TÜNET: Piros, gyulladt körömágy

A körömágy gyulladását baktériumok okozzák, melyek apró, helyi sérüléseken keresztül jutnak a köröm alá.

MIT TEHETSZ?

Megfelelő körömvágási technikával elkerülheted a gyulladás kialakulását. Ha már megtörtént a baj, helyi párakötéssel, antibiotikumos kenőccsel csökkenthető a gyulladás. Előfordulhat, hogy sebészi beavatkozásra is szükség van.

 

TÜNET: A köröm elvékonyodása

A folyamatos lakkozás, műkörmök, zselék használata – és az ezek eltávolítására használt vegyi anyagok – gyakran vezetnek a köröm elvékonyodásához. Meglepő módon a gyakori kézmosás is vékonyítja a körömlemezt.

MIT TEHETSZ?

A körömmel rendszeresen érintkező vegyi anyagok eltávolítják a nedvesség megőrzését segítő természetes zsírréteget. Adj néhány csepp olajat a körömlakklemosóhoz, hogy csökkentsd a szárító hatást, és a műköröm, zselé eltávolítása utána is szánj időt egy olajos bedörzsölésre, így megelőzheted e körömprobléma kialakulását.

 

TÜNET: Sárga körmök

Az intenzív, erős színű körömlakkok sárgára színezik a körmöt, de a nikotin is okozhat sárgás elszíneződést. (Ez utóbbi általában a középső és mutatóujj körmét színezi meg.)

MIT TEHETSZ?

Ha erős színű körömlakkot – vöröset, kéket, feketét, bordót, lilát – használsz, érdemes tápláló, ápoló hatású alapozó lakkot felvinni a szín alá. A sárga körmöket széppé varázsolhatod különböző fehérítő ecsetelők segítségével. És persze, ha dohányzol, hagyd abba!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink