Akinél már megállapították a 2-es típusú diabéteszt, az tudja, hogy megfelelő étrenddel sokat javíthat az állapotán. Azoknak pedig, akik eltévedtek a szénhidrátok és kalóriák útvesztőjében, sosem késő megtalálni a kiutat. Ez pedig a tápanyagok megfelelő arányainak betartása.

Cukorbetegek kiegyensúlyozott étrendje

Mivel egyre több elhízottat érint a 2-es típusú cukorbetegség, a tudomány folyamatosan keresi a megoldásokat. egy berlini kutatóintézet hathetes kísérletében azt figyelték, hogy a fehérjékben gazdag étrend miként hat az anyagcserére. Két csoportba osztották az önkénteseket, az egyik csoport állati eredetű fehérjéket evett, a másik csoport növényi eredetűeket. Mindkét csoport étrendje 40%-ban tartalmazott szénhidrátot, 30%-ban zsírt is.

Azt tapasztalták, hogy hat hét elteltével minden résztvevőnek javult a glükózanyagcseréje, javult az inzulinérzékenység, és a növényi fehérjéket evők jobb vesefunkciókat mutattak. Az eredmények nem lepték meg a területen vizsgálódó tudósokat.

Más tanulmányok is megerősítették, hogy ha száműzzük a tányérunkról a magas glikémiás indexű szénhidrátokat (cukros, lisztes ételek, burgonya, rizs), akkor javulnak az anyagcsere értékei, csökken a súly, és csökken az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Minden felnőttnek javasolják a magasabb fehérjetartalmú és szénhidrátban szegényebb étrend bevezetését, és különösen azoknak, akiknél már megállapították az inzulinrezisztenciát vagy akik túlsúlyosak.

Mit érdemes enni?

A zöld színű, a tápanyagban gazdag, a leveles és a keresztes virágú zöldségek nagyon fontos alapélelmiszerek a cukorbetegség megelőzésében és visszafordításában. Mindennap legyen az étrendünkben friss saláta, a levesekbe tegyünk karfiolt, a húsételek mellé brokkolit, cukkinit, vajbabot. a magyaros ízek kedvelői készítsenek rakott ételeket, rakott kelt, karfiolt, brokkolit, arra ügyelve, hogy a fehér rizs helyett barnát használjanak, és felezzék meg a szokásos mennyiséget. Ugyanígy beleférhet az étrendünkbe a töltött és a székely káposzta is, természetesen kenyér nélkül.

A gombák, a hagymafélék, a fokhagyma, a padlizsán, a paprika mind hasznosak, mert alacsony a szénhidrát tartalmuk, viszont laktatóak. Tehát nem kell lemondanunk a töltött paprikáról sem, csak édesítésre használjunk nyírfacukrot. A zöldségekben gazdag étrend magas rosttartalmának köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet, és nem következik be a falási roham akkor, amikor épp lezuhanna. A hüvelyesek is ideális szénhidrátforrások, mivel a glikémiás indexük alacsony, ehetünk mértékkel babféléket, sárgaborsót is.

Ropogtassunk magvakat!

A diófélék rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség esélyét, emellett gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. A dió, a mandula és a brazil dió a legjobb erre a célra.

cukorbeteg, cukorbetegség, étrend

A friss gyümölcsök csökkentik az édesség iránti sóvárgást, gazdagok vitaminokban és tápanyagokban
Fotó: shutterstock

Gyümölcsöt módjával!

A friss gyümölcsök csökkentik az édesség iránti sóvárgást, gazdagok vitaminokban és tápanyagokban. Alacsony glikémiás indexűekből (50 alatti) válogassunk, szerencsére a többség idetartozik. Kivétel a dinnye, és annak most nincs is szezonja.

30-40-30 étrend

Ezt a diétát a ’90-es években dolgozta ki dr. Barry Sears. Az ő neve után Sears-diétának és zónadiétának is nevezik. Az elfogyasztott ételek 40%-a szénhidrát, 30%-a egészséges zsír és 30%-a fehérje. Ez az arány biztosítja a stabil vércukorszintet és a megfelelő tápanyag-ellátottságot. A nehézsége annyi, hogy alapos számolást kíván. A jó hír viszont az, hogy csak egyszer kell nekiülni, és megnézni, hogyan tudjuk a napi 1500 kalóriát e szerint az arány szerint bevinni. Érdemes a neten böngészni az előre összeállított étrendeket.

Cukorbetegség és mozgás

Duci vagyok, mit sportoljak?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink