Az egészséges étkezésnek szerves részét képezi maga a főzés, az ételkészítés folyamata. Sőt, már a bevásárlás is. Hiszen nem mindegy, milyen alapanyagokból, milyen módon készítjük el ebédünket, vacsoránkat. Hiába vásároltunk egészséges, sovány húst, ha utána eláztatjuk az olajban, és feleslegesen készítettünk salátát, ha bolti, üveges öntettel tálaltuk fel. A baklövések elkerülése érdekében néhány jó tanáccsal szolgálunk.

10 tanács, hogy egészségesebben főzzön

1. Soha ne öntse szabadon az olajat a serpenyőbe húsok sütése előtt. Mérje ki a szükséges mennyiséget, vagy használjon olajsprayt. Egy evőkanálnyi olaj például bőven elegendő egy serpenyőre való hús sütéséhez. Ez mindössze 90 kalóriát és 15 gramm zsírt ad hozzá a serpenyőben sülő ételekhez.

2. Mindig legyen kéznél kalóriaszegényebb alternatíva. Ilyen például a salátadresszingeket helyettesítő 100 százalékos narancs- vagy citromlé, vagy a majonézt kiváltó natúrjoghurt. Már a vásárlásnál keressen olyan kalóriaszegény helyettesítő ételeket, mint például a light ketchup, majonéz, kefir és natúrjoghurt.

3. A zöldség- és gyümölcsfélékért érdemes ellátogatni a legközelebbi piacra. Egyrészt azért, mert ott az árak akár 30-40 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek, másrészt a piacon sokkal frissebb árut találhat. Ezek a termékek hűtőben vagy egy hűvösebb pincében jóval hosszabb ideg tárolhatók, mint a közértekben, hipermarketekben vásárolt áruk.

4. A chipsek, kekszek helyett vásároljon egészséges nassolnivalókat. A főétkezések között egyen sajtot, natúrmandulát, mogyorót, bulátát. Az is jó megoldás, ha kis tálkákban, elérhető közelségben tartja ezeket a rágcsálnivalókat. Így kisebb eséllyel nyúl a chipses zacskó felé, ráadásul mindenféle éhséginger kielégítésre lel pár szem natúr rágcsálnivaló által. Ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni ötösével csomagolt sajtfalatkákat is, mely a műanyag borítású csomagolásnak köszönhetően bárhová magunkkal vihető!

5. Időnként mindenki szívesen vacsorázik házon kívül, ám még ez sem jelenti azt, hogy ilyenkor degeszre tömheti magát. Próbáljon ki vegetáriánus vagy kifejezetten spa éttermeket, esetleg részesítse előnyben a kínai vagy a thai konyhát, ahol rengeteg zöldséggel főznek. A desszert helyett inkább előételt rendeljen, annak is salátát vagy sajttálat.

6. A főzés nélkül készített ételekhez a lehető legkevesebb olívaolajat használja. Ilyenek egyebek között a saláták, a köretek. Salátaöntetként alkalmazhatja például azt a levet, amelyben az olajbogyó ázik vagy vörös-, illetve fehérborecetet, citromlevet. Húsok sütéséhez is kipróbálhatja a repceolajat, amely egészségesebb zsírsavakat tartalmaz még az olívaolajnál is.

7. Ha kedveli a halat, vásároljon friss halféleséget, és mellőzze az előre csomagolt lazacokat, pisztrángokat, kagylókat, rákokat stb. Piacon vagy szuper-, illetve hipermarketekben valóságos halpiacokat talál, ahol frissen beszerezheti a kedvenceit. Ezek a halak nem hormonkezeltek, nincsenek tele antibiotikumokkal vagy éppen tartósítószerekkel, ráadásul sokkal magasabb az ómega-3 zsírsavtartalmuk, mint csomagolt társaiknak.

8. A tepsiben sütés helyett válassza a batyus megoldást. A hússzeleteket fektesse olajjal igen vékonyan megkent alufóliára, és csomagolja be olyan alaposan, hogy ne folyhasson ki a batyuból semmi. Ha a húst előtte bepácolta, akkor hozzá adott olajat nem is kell használnia. Ezeket a kis csomagokat serpenyőben vagy forró sütőben kisütheti. Amikor a fólia felemelkedik, hólyagosodik, fordítson egyet a húson. Az eredmény valóban puha, omlós, mégis kalóriaszegény fogás lesz. A batyuba a hús tetejére helyezhet hagymát, paprikát vagy különféle zöldségszeleteket.

9. Minden főétkezéshez készítsen salátát. Az adagok arányait tekintve arra ügyeljen, hogy a saláta mindig a kétszeres mennyisége legyen a köretnek, ha azt is fogyaszt a salátán kívül. A rizs- vagy burgonyaköret soha ne foglaljon el a tányérján nagyobb felületet, mint egy kisebb női tenyér (ujjak nélkül!).

10. Ne fogyasszon félkész ételeket, sőt, főzéshez se használjon semmit, ami már feldolgozott. Ez igaz lehet a zacskós levesekre, az előre sütött, pácolt, panírozott húsokra, sajt- vagy halrudakra, sőt, a különféle tésztaszószokra is.

Szilvával az egészségért – tippek és receptek otthonra

Életmódváltás infarktus után

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink