A babvárás hosszú kilenc hónapja a boldog álmodozás mellett tartogat kellemetlen felismeréseket is. Mivel testünk működése semmiben sem emlékeztet a terhesség előtti üzemmódra, érdemes komolyan venni az olyan jelzéseket, mint a reggeli rosszullétek, és a szájüregben történő változások.

Tabuk nélkül! Mi történik a kismamák fogaival a terhesség alatt?

Kismamák és az ínygyulladás

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt. Dr. Benkő Krisztina fogorvosa szerint azonban a szakemberek biztonságosan és hatékonyan tudják kezelni a felmerülő problémákat. „A terhesség időszakában a nők orális egészsége számos jelentős változáson megy keresztül, a kismamák egyaránt tapasztalhatnak ínygyulladást, terhességi daganatokat, és közepestől súlyosig fajuló ínymegnagyobbodást”- mondja a szakember. Sokszor merül fel a kérdés, hogy a várandósság alatt gyakrabban jelentkezik e az ínygyulladás, s ha igen, ez ellen mit tehetünk? Azonban fontos tudni, hogy klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől. „A páciensek pirosságot, gyulladást tapasztalhatnak az ínyükön, előfordulhat vérzés és a fogak mozgása is. A felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket – változó intenzitással. A vérzés és az íny gyulladása a várandósság minden szakaszában megfigyelhető, de jellemzően mégis a harmadiktól a hatodik hónapig alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A gondos szájápolás (amelynek a fogmosáson kívül a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat is része), valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés enyhíthet a kellemetlen problémán.”

Terhességi daganatok a szájban

Azonban még mindig kevés szó esik a terhességi daganatokról, pedig ezekről a kismamák közel 10 százaléka számol be az orvosának. „Ezek a kis daganatok – amelyek nem rákos jellegűek – a szájban növekednek, és jellemzően a baba megszületése után eltűnnek. Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet. Az íny megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás vagy a terhességi daganatok. Igen ritka, ám súlyos esetben az íny akár a fogakat is befedheti”- folytatja a Dr. Benkő Krisztina.

Mind erről a terhességi daganatokról, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondolják a szakértők, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet ebben az időszakban a szervezet a baktériumokra produkál. „Éppen ezért elengedhetetlen a várandósok oktatása és biztatása a jó szájhigiénia fenntartására. Ha ugyanis nem megfelelő a szájápolás, az említett problémák nemcsak, hogy nem javulnak, de tovább romolhatnak. Vagyis a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. Az is igaz, hogy a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat inkább a terhesség után szoktuk elvégezni. Azonban az félreértés, hogy nem készülhet röntgen a kismamáknál, ugyanis ha szükséges, nyugodtan sor kerülhet erre, elsősorban az első trimeszter után. Ugyanígy injekció is adható. Általában elmondható, hogy a kényelem, a hányinger elkerülése miatt tanácsosabb a 4. és a 6–7. hónap közé tenni a kezeléseket.”

ÉDES TEHER – GYAKORLATOK KISMAMÁKNAK

HITELESEN! TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK KISMAMÁKNAK

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink