Ha hetek, hónapok teltek el sport nélkül, akkor fokozatosan kell ismét hozzászoktatni a testedet a terheléshez. Czanik Krisztián személyi edző ad néhány tippet az újrakezdéshez.

Újrakezdés az edzésben: Így vágj bele egy hosszabb kihagyás után!

Mit tehetsz, ha már egy jó ideje teljesen elhanyagoltad a testmozgást, de szeretnél ismét belevágni a rendszeres edzésbe? Az újrakezdés az edzésben – legyen szó akár az edzőtermi edzésről, akár a szabadtéri állóképességi sportokról – a fokozatosságon alapul, és nagyon oda kell figyelni a megfelelő regenerációra is. Nézzünk néhány alapszabályt!

 

Vissza a „ringbe”!

Az újrakezdés az edzésben egy kicsit mindig nehéz, de hidd el, meglesz az eredménye!

  • Az első néhány hétben végezz átmozgató jelleggel, minden izomra kiterjedő gyakorlatokat, a nagyobb izomcsoportoktól a kisebbek felé haladva!
  • Helyezd előtérbe az olyan alapgyakorlatokat, mint például a guggolás, ahol több izom kapcsolódik be és vesz részt a gyakorlat végrehajtásában.
  • Figyelj a regenerációs, pihenőidőre is! Eleinte két egymást követő napon ne végezz edzésmunkát, mindig tarts legalább egy pihenőnapot!
  • Ha túl vagy az átmozgató időszakon, megoszthatod az izomcsoportokat különböző napokon, ezt hívjuk osztott edzésprogramnak, és ebben az esetben akár két-három edzésnapot is tarthatsz pihenőnap nélkül.

 

Most kezdd el újra!

Ősszel sokan hajlamosabbak a búskomorságra, a mozgás pedig bizonyítottan képes megelőzni a depressziót, a lehangoltságot. Másrészt aki rendszeresen sportol, annak erősebb lesz az immunrendszere, így nagyobb eséllyel kerülheti el a megfázásos megbetegedéseket. Ráadásul ha a szabadban is sportolsz, akkor az újrakezdés az edzésben ilyenkor, ősszel talán a legszebb és legélvezetesebb: a túrázás, a (terep)futás – vagy a kettő ötvözete, a túrafutás – során nemcsak a tested, de a lelked is feltöltődik a csodás színekben pompázó őszi természetben!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink