A sokoldalú, változatos étrend segít akkor is, ha úgy érzed, hogy hiába alszol eleget, mégis folyton fáradt vagy, valamint romlik a fizikai és a szellemi teljesítőképességed. Kreisz Andrea dietetikus ad hasznos tanácsokat a Diéta és Fitnesz olvasóinak.

Erre figyelj a táplálkozásodban, ha állandó fáradtság gyötör

Az alvászavar, az állandó fáradtság, fáradékonyság testi és pszichés betegségek kísérőtünete is lehet, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ezért ha hosszabb ideje fennáll, érdemes a háziorvosod segítségét kérned az ok felderítésében. Természetesen az alvászavar, a kimerültségérzés hátterében állhat helytelen, rendszertelen életmód is, hangsúlyozza a Diéta és Fitnesz dietetikus szakértője, Kreisz Andrea.

 

Amikor az étrend okozza a gondot

A rosszul összeállított étrend nem képes kellő energiával és tápanyaggal ellátni a szervezetet, hiányállapotot okozhat, ami rontja a teljesítményt, valamint rossz közérzethez vezet.

A késő esti bőséges étkezés, serkentő hatású italok, alkohol fogyasztása rossz hatással van az alvásra, de a dohányzás, esti intenzív testedzés vagy a rendszertelen lefekvés-felkelés is mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Az egészséges táplálkozás alapelveit követve feltöltheted szervezeted energiával, tápanyagokkal, vitaminokkal.

 

reggeli, fáradtság, egészséges

A megfelelően összeállított reggeli az egyik leghatásosabb fegyver a krónikus fáradtság legyőzésében
Fotó: Shutterstock

 

Táplálkozási tippek és életmódtanácsok az állandó fáradtság ellen

  • Napi ötszöri, rendszeres, kiegyensúlyozott étrend javasolt.
  • Szervezetünk fő energiaforrásai a szénhidrátok, ezért az étrend gerincét a gabonafélék alkotják. A gyümölcsök, zöldségek kiváló vitaminforrások, a tejtermékekben lévő kalcium szintén segít a jó fizikai erőnlét kialakításában.
  • A reggelit soha ne hagyd ki! Aki rendszeresen reggelizik, annak fizikai, szellemi terhelhetősége jobb. A reggeli főleg alacsony glikémiás indexű fogás legyen, például teljes kiőrlésű kenyér sovány sajttal, zöldségekkel, kevés margarinnal.
  • A pihentető alvás érdekében lefekvés előtt 2,5-3 órával már ne egyél, a vacsora pedig könnyen emészthető, kalóriában, zsírban, finomított cukorban szegény alapanyagokból készüljön.
  • Az alvásra jótékony hatással lehet az élelmiszerekben lévő triptofán, mely bőségesen található a tejben, joghurtban, túróban, banánban, szárított datolyában, a mézben és a zabban.
  • Érdemes hetente egyszer-kétszer ómega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat – pl. makréla, hering, tonhal – fogyasztania. Agyunk csaknem 10 százaléka ómega-3 zsírsavból áll, ezért jelentős hatással van a szellemi teljesítményünkre is. A halakon kívül a lenmagolaj, a repceolaj, a szójabab és a dió is jó forrása az ómega-3 zsírsavaknak.
  • Bár fáradtság ellen jó ötletnek tűnik koffeintartalmú italt inni, rendszeres fogyasztása egy idő után már nem a magasabb teljesítményhez kell, hanem hogy egyáltalán „alapjáraton” működni tudjunk, így csak alkalmanként, mértékletesen érdemes fogyasztani.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink