Ha olyan programot keresel, ami viszonylag rövid idő alatt a lehető leghatásosabb, akkor próbáld ki az alábbi intervallumos futóedzést!

22 perces zsírégető intervallumos futóedzés

A mostani helyzetben kicsit nehezebb ügy lett megoldani a sportolást: a fitnesztermek zárva, este 8 óra után pedig kijárási tilalom van, azaz aki általában este szokott edzeni, annak át kell variálnia az időbeosztását. Hasznos lehet ilyenkor egy, a megszokottnál rövidebb, de igen hatékony program, amilyen az alábbi intervallumos futóedzés is.

futás, intervallumos futóedzés

A váltakozó intenzitású futóedzések elősegítik a zsírégetést
Fotó: Shutterstock

Az intervallumos futóedzés nemcsak a tempód fejleszti, de a szakértők szerint az interval az a módszer, amivel a legjobban fokozható az úgynevezett utózsírégető hatás. A témáról ide kattintva tudhatsz meg többet szakértőnktől, Hegedüs Dóri személyi edzőtől.

 

Kinek ajánlott?

Ha rendszeresen sportolsz, és nem vagy teljesen kezdő futó, akkor színesítheted a heti futóprogramodat az alábbi intervallumos futóedzés segítségével.

Amennyiben mostanában vágtál bele a sportolásba, és egyelőre még csak ismerkedsz a futással (esetleg túlsúlyos is vagy), a magas intenzitású szakaszokat tartalmazó edzéseket egyelőre még kerüld. Fejleszd az alap-állóképességed mérsékelt intenzitású edzésekkel.

 

Ez is érdekelhet: 5 km-es edzésterv kezdő futóknak

 

Bemelegítés, nyújtás

Mielőtt belevágnál, melegíts be alaposan, edzés után pedig ne feledkezz meg a nyújtásról sem!

 

Zsírégető intervallumos futóedzés

  • 3 perc tempós gyaloglás vagy könnyű dzsoggolás

1. szett:

  • 30 másodperc futás a maximális tempód 50-60%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta
  • 60 másodperc futás a maximális tempód 50-60%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta
  • 90 másodperc futás a maximális tempód 50-60%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta

2. szett:

  • 30 másodperc a maximális tempód 60-70%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta
  • 60 másodperc a maximális tempód 60-70%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta
  • 90 másodperc a maximális tempód 60-70%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta

3. szett:

  • 30 másodperc a maximális tempód 80-90%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta
  • 60 másodperc a maximális tempód 80-90%-án
  • 1 perc könnyű dzsoggolás vagy séta

 

  • 2 perc levezetés: közepes tempóról fokozatosan lassíts le, a végén már csak komótosan sétálj

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Forrás: popsugar.co.uk

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink