Ha csak egy gyors, ám mégis tartalmas egytálételre vágyunk ebédidőben, vagy könnyű vacsorára a fárasztó munkanap után, legjobb választás a leves vagy a saláta. Most párokba szedtük kedvenceinket – lehet választani. Vagy jöhet mindkettő?

Leves vagy saláta? Melyik a te kedvenced tavasszal?

Spárga és retek

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 l húslevesalaplé
  • 1 csokor spárga (a virága levágva, a szártól elkülönítve)
  • 450 g fehér bab
  • 25 dkg főtt, szeletelt csirkehús
  • 1 marék ditalini vagy gyűszűcsketészta
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva
  • 1 szál sárgarépa, kockára vágva
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 citrom, cikkelyekre szeletelve

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljuk fel együtt a húslevesalaplét és benne a spárga szárát. Ha forr, vegyük takarékra a lángot és alacsonyabb hőfokon főzzük tovább 15 percig. Majd vegyük ki a spárga szárát és tegyük félre. Tegyük a levesbe a spárga virágát, a babot, a csirkét, a sárgarépát, a tésztát, majd főzzük addig, amíg a spárga megpuhul (ez körülbelül 12 perc). Ízesítsük sóval és borssal. Dobjuk a lébe a retket és facsarjunk bele citromot.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csokor spárga keresztben, 3 centis darabokra felvágva
  • 300 g bébispenót a tálaláshoz
  • 400 g főtt, felkockázott csirkemell
  • 450 g borsó
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a spárgát, a csirkét és a borsót. Locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. A tetejére szórjuk a retket, az adagok mellé szervírozhatjuk a spenótot.

Krumpli és póréhagyma

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 3 nagy póréhagyma (csak a fehér és a világoszöld részek), félbevágva és felszeletelve
  • 1 l húslevesalaplé
  • 450 g krumpli, hámozva és kockázva
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 2 evőkanál só
  • 15 g metélőhagyma
  • ½ csésze alacsony zsírtartalmú joghurt

Elkészítés:

Egy nagy edényben, közepes hőfokon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát. Főzzük körülbelül 10 percig, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a húsleveslét, a felkockázott krumplit, a kakukkfüvet, a sót, és főzzük, amíg fel nem forr. Majd vegyük takarékra a lángot és hagyjuk így főni körülbelül 15 percig, míg a krumpli teljesen megpuhul. Vegyük ki a léből a kakukkfüvet, majd botmixer segítségével pürésítsük a krumplit. Tálaláskor díszítsük a reszelt metélőhagymával és egy kevés joghurttal.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részek), durvára aprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 450 g krumpli, cikkelyekre vágva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ½ evőkanál dijoni mustár
  • 120 g rukkola
  • 1 retek, felszeletelve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a póréhagymát, locsoljuk meg egy teáskanálnyi olívaolajjal, a maradék helyre pedig fektessük a felvágott krumplit, amelyre öntsünk két teáskanálnyi olívaolajat. Süssük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna nem lesz a hagyma és puha a krumpli. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk, hogy lassan kihűljön.

Amíg hűl a krumpli, készítsük el a dresszinget. Pürésítsük a hagymát, adjuk hozzá az ecetet, a mustárt és a maradék olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kihűlt a krumpli, tegyük rá a dresszinget. Díszítsük adagonként rukkolával és a felszeletelt retekkel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink