Van tökéletes időpont az edzéshez? Valóban jobb antibakteriális szappannal kezet mosni? A mindennapok során számos, az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdés merül fel bennünk, amiket aztán a legtöbb esetben mégsem teszünk fel. Íme, a leggyakoribb kérdések – és természetesen a válaszok is.

6 kérdés az életmódról, amit félünk feltenni

1. Kérdés: Melyik napszakban érdemes edzeni?

Válasz: Talán nem meglepő, de erre a kérdésre nincs egyértelmű, általános válasz. Az ugyanis, hogy ki mikor tud a leghatékonyabban edzeni, leginkább az egyéni életritmustól, a belső órától függ. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik a legmegfelelőbb időpont a sportoláshoz. Általánosságban az elmondható, hogy a legtöbb ember délelőtt van szellemi és fizikai teljesítőképessége csúcsán, ami dél körül lecsökken, délután pedig újra emelkedik. A legtöbben a reggeli órákban végzik a kardio- és este a súlyzós edzést.

2. Kérdés: A szoptatás az anyát is védi?

Válasz: Igen. A szoptatás nemcsak az anya és baba közötti kötődést segít kialakítani, de csökkentheti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét is, és védelmet nyújthat bizonyos krónikus betegségek ellen. A mell- és petefészekrák, a csontritkulás, a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége kimutathatóan csökken azoknál a nőknél, akik szülés után szoptattak. De jelentősen csökken a szívbetegségek, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata is.

3. Kérdés: Vannak a lézeres szemműtétnek kockázatai?

Válasz: Igen, hiszen a lézeres szemműtét egy orvosi beavatkozás, és mint ilyennek, természetesen vannak kockázatai. Azonban nagyon alacsony kockázatú, kevés veszélyt hordozó műtét, amelyet kellő tapasztalattal és megfelelő technikai háttérrel végezve, biztonságos beavatkozásnak mondhatunk. A világon háromféle lézeres szemműtéti eljárás terjedt el: A PRK, a FEMTO és a LASIK. Ez utóbbi felett már eljárt az idő, nem is nagyon végzik, de az első kettő maximális biztonsággal bír.

4. Kérdés: Az antibakteriális szappan jobb, mint a hagyományos?

Válasz: Nem. A „sima” szappan ugyanolyan hatásos. Egy tanulmány szerint a triklozán – az antibakteriális szappanok egyik gyakori hatóanyaga – valójában nem jobb fertőtlenítő, mint a hagyományos szappanok. A kísérlet során húsz másodperces kézmosás után nem volt különbség a kezeken lévő baktériumok számában az antibakteriális és a hagyományos szappannal kezet mosók között. A triklozános szappan csak a kézmosás után kilenc órával kezdett el nagyobb hatékonyságot mutatni, de ennyi idő alatt már több kézmosáson is túl kell esni.

5. Kérdés: A generikus gyógyszerek ugyanolyan hatásosak, mint az eredeti termékek?

Válasz: Igen, az esetek döntő többségében. Generikus gyógyszernek azokat a készítményeket nevezzük, amelyek olyan hatóanyagot tartalmaznak, melynek a szabadalmi védettsége lejárt. A legtöbb generikus gyógyszer az eredetivel bizonyítottan egyenértékű, az áruk pedig jóval alacsonyabb. (Két gyógyszer egyenértékű, ha azonos mennyiségű hatóanyagot azonos gyógyszerformában tartalmaznak, a hatóanyag felszabadulása azonos idő alatt történik meg és a hatóanyag koncentrációja a vérben, a szövetekben a két gyógyszernél megegyezik.)

6. Kérdés: Az éjszakai evés hizlal?

Válasz: Valószínűleg nem. Nincs ugyanis olyan tanulmány, amely bebizonyította volna, hogy az éjszakai étkezés és az elhízás között közvetlen összefüggés lenne. Sokkal valószínűbb, hogy az étkezések gyakorisága és az elfogyasztott ételmennyiség a lényeg, nem pedig az időpont.

Így érhet el testi lelki stabilitást egy cukorbeteg

108 kiló volt, most félmaratont fut az egykori dundi lány

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink