Néha szeretjük a súlyfelesleget rákenni valakire vagy valamire, sokszor például a mérleget hibáztatjuk. Bizony, a mérleg olykor tényleg állíthat valótlant, és nem csak akkor, amikor lemerült benne az elem. Adódnak olyan élethelyzetek, amikor tényleg nem a valós testsúlyt mutatja. Melyek ezek?

5+1 helyzet, amikor hazudik a mérleg

1. Közvetlenül étkezés után

Ha evés után áll a mérlegre, nem a valós testsúlyát fogja viszontlátni. Mint ahogyan nem is azt a mennyiséget, amennyit megevett. Ha étkezés után a szokott súlyánál akár 2-2,5 kilóval többet mutat a mérleg, ez nem azt jelenti, hogy 2 kilogrammnyi étel csücsül a gyomrában. Étkezés után a vér sűrűbbé válik, az étel – feltehetően még emésztetlen állapotban – a gyomorba szorult, a szervezetben a só és adalékanyagok hatására felgyülemlett a folyadék, az anyagcseréje pedig éppen alulműködik. Éppen ezért étkezés után teljen el jó pár óra, mielőtt a mérleg közelébe merészkedik.

2. Egy új diéta vagy edzésprogram első két hete alatt

Amikor egy új edzés- vagy diétás programba vág, a szervezet kisebbfajta sokkot kap. A megváltozott étkezési és mozgási szokások alaposan felbolygatják. Ami először is abban nyilvánul meg, hogy hirtelen rengeteg felesleges folyadék, víz, salak- és méreganyag ürül ki a szervezetből. Ilyen esetekben a mérleg nagyon hirtelen nagymértékű fogyásról tehet tanúbizonyságot. Ám ezt a fogyást ne vegye készpénznek. Valószínűsíthetően nem zsírból veszített el ennyi kilót, hanem megszabadult egy csomó felesleges folyadéktól és salakanyagtól. A tapasztalatok szerint pár hét elteltével a fogyás mértéke lassul, sőt egy időre akár meg is állhat. Ez azért veszélyes, mert az ilyen megtorpanások gátat szabhatnak a kezdeti lendületnek, és az új életmód feladására késztethetik az embert. Ne adja fel! Az egészséges életmód mindenképpen nagy nyereség!

3. Közvetlenül edzés után

Jó érzés egy kiadós edzés után ráállni a mérlegre és megállapítani, hogy igenis, le lehet adni egy óra alatt egy kilót! Az érzés jó, de sajnos hamis… Amit edzés után a mérlegen lát, az bizony nem reális. A súlyveszteség nem elsősorban zsírból vagy feleslegből történt, sokkal valószínűbb, hogy az edzés, az izzadás és a dehidratáltság következtében történő folyadékveszteségről van szó. Ami azonnal helyreáll, amint eleget ivott, és hidratálta a szervezetét.

4. A nap végén

A nap végén, amikor a gyomor valószínűleg tele van a vacsorával, a délután során elfogyasztott folyadékkal, a testsúly jelentősen több lehet, mint kora reggel, üres hassal. Különösen az egész napi folyadékbevitel befolyásolhatja a testsúlyt. Ahhoz, hogy a szervezet hidratált legyen, a salak- és méreganyagok rendesen távozzanak, és az emésztés is rendben működjön, naponta legalább 1,5-2 liter cukormentes folyadékot kellene elfogyasztani. Ekkora mennyiség pedig este jelenősen befolyásolhatja a mérleg által mutatott értéket is.

5. Közvetlenül szülés után

Úgy véli, megszülte a majd a babáját, rengeteg súlyfeleslegtől, folyadéktól szabadult meg, ám a mérlegre állva csalódnia kell? Cseppet se keseredjen el, ha a terhesség utáni súlyát alig 1-2 kiló választja el a szülés előttitől! A szervezetében valószínűleg még mindig rengeteg folyadék és salakanyag van, amelyek azonban előbb-utóbb távozni fognak. Ám szülés után korántsem ez a legfontosabb. Most az a fontos, hogy étkezzen egészségesen és pihenjen sokat, hogy legyen elegendő anyateje.

+1. A menstruációs ciklus alatt gyakorlatilag bármikor

A menzesz, de sok eseten már a PMS alatt is a mérleg nem pontos mérőeszköz. Ilyenkor az ösztrogénszint ingadozása, a folyadékvisszatartás, a puffadás, a stressz akár folyamatosan 1-2 kilóval elcsalhatja a testsúlyt – plusz irányba. Ezért ilyenkor a mérlegen látható súlyt csak viszonyítási alapként használja, és csak arra figyeljen, hogy a szokásoshoz képest azért 1-2 kilónyi többletnél többet ne mutasson. 4-5 kiló súlyfelesleget ugyanis már nehéz akár a mérlegre, akár a PMS-re fogni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink