Talán csak nem vagy elég szigorú, talán túlzásba viszed a sportot, talán a megszokásaid rabja vagy? Számos ok állhat a stagnálás mögött a fogyókúrában.

Nem mindig a mérleg a hibás...

 

stagnálás fogyókúra

Mi állhat a stagnálás hátterében?
Fotó: Shutterstock

 

Hétköznap diétázol, hétvégén szabotálsz

Gyakori ok a stagnálás, sőt, akár a hízás mögött: hétfőtől péntekig diétázol, rendszeresen edzel, nem nassolsz. Viszont a hétvégén bepótolsz mindent, ami kimaradt. Jókat lakomázol, vendégségbe vagy étterembe mész, nem vonod meg magától a desszertet és a mozgás is elmarad, kényelmesen pihengetsz a tévé előtt. El sem hiszed, hogy ezzel a hozzáállással egy hétvége alatt akár 1-3 kilót is magadra szedhetsz, így ugyanott tartasz, mint néhány hete.

MIT TEGYÉL?

Ne hagyd el magát a hétvégeken sem. Persze mindenkinek jár egy kis nassolás! Tűzz ki magának egy étkezést, egy ebédet, egy vacsorát vagy egy cukrászdalátogatást, ahol megengeded magadnak, hogy azt egyél, amit szeretnél. Egyél egyszer kedvedre, de a többi étkezés alkalmával azért legyél a hétköznapokhoz hasonlóan visszafogott. Így nem kell plusz kilókkal kezdened a hétfőt.

 

Megizmosodtál!

Ugyan meglehetősen sok időnek kell eltelnie – legalább 2-3 hónapnak –, mire a súlyzókkal végzett munka meghozza a gyümölcsét, de ne feledd: az izom nehezebb, mint a zsír. Így, ha rendszeresen súlyzókkal edzel és tudatosan szálkásodsz, izmosodsz, akkor ne a mérleg legyen az egyetlen mérvadó, vedd elő a centit is, sőt, érdemes rendszeresen leméretned a testzsírszázalékodat. Amennyiben tónusos testet látsz a tükörben, az izmaid szépen kirajzolódnak, feszesebb a feneked és laposabb a hasad, a ruhák pedig dögösen állnak rajtad, akkor ne foglalkozz a mérleggel.

MIT TEGYÉL?

Semmit. Folytasd a munkát. Csak arra ügyelj, hogy ne csak erősítő gyakorlatokat végezz. A súlyzós edzés mellett kapjon kiemeltebb szerepet a kardiózás is, amellyel tovább fokozhatod a zsírégetést.

 

Nem is igyekszel olyan elszántan, mint gondolod

Lehet, hogy úgy gondolod, keveset eszel és sokat mozogsz, de mihez képest? Talán a megszokottnál valóban kevesebbet eszel, de ha eddig megettélt napi 3000 kalóriát, most meg megállsz 2800-nál, az még nem vezet a kívánt eredményhez, csak stagnálás vagy akár súlynövekedés a következmény. Még úgy is, ha kocogsz hetente kétszer 20 percet. Az életmódváltást komolyan kell venni!

MIT TEGYÉL?

Kontrolláld a kalóriabevitelt, valamint mozogj hetente legalább 3-4 alkalommal legalább 30 percen át. Lehetőség szerint kezdd kardióedzéssel, majd ha már ebbe belejöttél, egészítsd ki súlyzós vagy bármilyen alakformáló edzéssel.

Túlságosan is ragaszkodsz az edzéstervedhez

Ha rendszeresen ugyanazt az edzésprogramot hajtod végre, legyen szó edzőtermi mozgásról vagy futó-kocogó-úszó programról, az egy idő után nem lesz hatásos. A szervezet ugyanis hozzászokik a terheléshez, így pár hét elteltével már nem fogsz annyi kalóriát elégetni, mint akkor, amikor elkezdted az edzést. A rendszeres mozgás hatására a szervezet egyre erősebb és ellenállóbb lesz, egyre jobban tűri a megerőltetést.

MIT TEGYÉL?

Legalább havonta változtass az edzéstervén, és növeld a terhelést és az intenzitást, így megelőzhető a stagnálás. Fuss, ússz hosszabb távot, kardiózz mondjuk 10 perccel többet, változtasd akár egy edzésen belül is az intenzitást, variáld a súlyzós és a kardióedzéseket. Iktass be egy jóga- vagy TRX-órát, egy-egy edzést cserélj spinningre. A lényeg, hogy időnként kicsit sokkold komoly változásokkal a szervezetedet.

Megszállott mérlegelő

Felesleges naponta a mérlegre állni, úgyis szinte mindennap más eredményt fogsz látni. Lehet, hogy egyik nap kevesebb leszel 20 dekagrammal, másnap pedig fél kilóval többet mutat a mérleg. Ezek a negatív élmények azonban nagyon erősen befolyásolják a napi szokásokat. Ilyenkor ugyanis azt gondolhatod: „Hiába koplaltam, többet mutat a mérleg ma, mint tegnap? Ennek semmi értelme, megérdemlem azt a sütit ebéd után, ha a mérleg nyelve úgysem mozdul.” Már kutatásokkal is bizonyították, hogy azok az emberek, akik hetente csak egyszer mérlegelnek, sokkal gyorsabban és sokkal többet fogynak, mint a megszállott mérlegelők.

MIT TEGYÉL?

Tűzz ki a héten egy napot. Egyetlen napot. És minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben – reggel, éhgyomorra – méretkezzn meg. Ez reális képet nyújt majd a testsúlyodról.

Ezeket olvastad már?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.