Legyünk húsz- vagy ötvenévesek, naponta többször tesszük fel magunknak a kérdést: talán diétáznom kellene... vagy mégsem? Létezik néhány egyszerű módszer, amivel könnyedén megállapíthatjuk, tényleg érdemes-e belekezdenünk egy fogyókúrába.

Kövér vagyok? Vagy mégsem? Íme a jel, hogy diétáznod kell

Álljunk gyakrabban a mérlegre!

Kövér vagyok? Vagy mégsem? Tesszük fel magunknak sokszora kérdést. S. bár a szobai mérleget sokat a legnagyobb ellenségüknek tartják, mégis nagyon fontos már egészen fiatalon is elfogadni, hogy bizony szükségünk van rá. A testtömeg-ingadozás ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha heti rendszerességgel mérlegre állunk. Sokkal egyszerűbb ugyanis három-négy kiló súlyfeleslegtől megszabadulni, mint amikor már nagyon elszaladt velünk a ló. A legjobb, ha mindig reggel, étkezés előtt, ruha nélkül és ugyanazon a mérlegen mérjük meg magunkat. Ezt a szokást jó lenne már a gyerekeknek is megtanítani, és egy életen át alkalmazni; így rengeteg betegségtől kímélhetnénk meg magunkat.

Az ideális testsúly kiszámítása

Magasságunk és testtömegünk ismeretében könnyedén kiszámíthatjuk, hogy aktuális súlyunk megfelelő-e, vagy sem. Ezt nevezik testtömeg index számításnak. BMI (Body Mass Index, vagyis testtömeg index) értékünket úgy kaphatjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével.

Például 160 cm magasság és 70 kg testtömeg esetén:

BMI = 70 kg / (1,6 m)2 vagyis 70 / 2,56 = 27,3

Soványság 18,5

Ideális 18,5 -24,9

Túlsúly 25,0 – 29,9

Elhízás 30,0- 34,9

Súlyos elhízás 35,0- 39,9

Igen súlyos elhízás 40,0

Mérjük meg időnként a derekunkat!

villámdiéta egynapos diéta Kövér vagyok? Vagy mégsem?

Fotó: Shutterstock

Napjainkban a has körfogatának mérése is elterjedt, mivel a kutatások igazolták, hogy ez a módszer önmagában is elegendő információt ad az elhízás típusának és mértékének a megállapításához.

nem

Fokozott kockázat

Jelentősen fokozott kockázat

Férfiak

>94 cm

>102 cm

nők

>80 cm

>88 cm

Számoljuk ki, hány kalóriát ehetünk meg egy nap!

Az aktuális testtömeg és fizikai aktivitás ismeretében meghatározható a kalóriában kifejezett tényleges napi energiaigényünk, amit szintén könnyen kiszámíthatunk:

Nők: 700 + 7 X aktuális testtömeg kg X fizikai aktivitás szorzója

Férfiak: 900 + 10 X aktuális testtömeg kg X fizikai aktivitás szorzója

például egy 55 kg-os nő napi energiaszükséglete, aki irodában dolgozik és szinte semmit nem sportol:

700+7x 55x 1,2=1302 kcal naponta

Fizikai aktivitás szorzószámai

Ülő életmódnál 1,2,

közepesen aktív életmódnál 1,4,

nehéz fizikai tevékenység 1,8

aktív életmód esetén 1,8

Akkor hogyan kezdjek el fogyni?

A fenti számításokból világosan kiderül: ahhoz, hogy fogyni kezdjünk, a szükséges napi energiaigénynél kevesebbet kell fogyasztani, vagy az addig jellemző aktivitásnál bizony többet kell mozogni, és akkor több finom falat kerülhet a tányérunkra. A sikeres diéta titka azonban a türelem. Az 500-700 kcal-val kevesebb napi bevitel mellett a szervezetnek lehetősége van az anyagcsere megfelelő áthangolására. Az ideális fogyás heti átlagban 0,5-1 kg, amivel megelőzhető a jojó-effektus, vagyis a testtömeg egészségtelen ingadozása. Sok sikert kívánunk!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink