Szeretjük a leveseket: finomak, ízletesek, ráadásul ha ezt a fogást fogyasztod, az egyszerre jelent folyadékpótlást és táplálékfelvételt – nem beszélve arról, hogy a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető.

Leves a fogyókúrában: így készítsd el, hogy egészséges és könnyű legyen

leves a fogyókúrában, leves, diéta

A leves a fogyókúrában, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban fontos szerepet kaphat
Fotó: Shutterstock

Hogyan tedd egészségesebbé?

Korszerű konyhatechnológiai műveletekkel, a helyes étkezés ismereteinek gyakorlati alkalmazásával a leves az egészséges táplálkozás meghatározó
eleme lehet. Pozitív táplálkozás-élettani tulajdonságait a következőképpen lehet hatékonyabbá tenni:

  • A leves elkészítéséhez alapanyagként felhasznált zöldségek (pl. sárgarépa, paradicsom, zeller), gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, szilva) 20 százalékát nyersen áttörve dolgozd bele az ételbe. Íze nem tér el a megszokottól, de vitamintartalma jelentősen megemelkedik, sok esetben így még a hagyományos sűrítési módok (habarás, rántás) is elhagyhatók.
  • A zöldségek főző/párolólevét – ha pillanatnyilag nincs rá szükséged – tedd el, esetleg fagyaszd le, és később egy leveshez, főzelékhez vagy akár mártáshoz használd fel.
  • A finomra vágott zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült ételt, de közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a C-vitamin-tartalmát is növeli. Hasonlóan működik a metélőhagyma, a zellerzöld és egyéb friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a menta, a rozmaring vagy a kakukkfű.
  • Alapanyagként válassz többféle kisebb energia-, de nagyobb rosttartalmú zöldségfélét, kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget, amiről minden esetben távolítsd el a látható zsiradékot, szedd le a szárnyasok bőrét.
  • A leves készítésénél figyelj, hogy minél kevesebb zsiradékot (az is elsősorban növényi olaj legyen) használj. A leveseket, ha szükséges, zsírtalanítsd, azaz szedd le a felszínén összegyűlt zsiradékot tálalás, fogyasztás előtt.
  • A habarással készült leveseknél részesítsd előnyben a kisebb zsírtartalmú alapanyagokat (pl. joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt).
  • Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűríts inkább habarással, hintéssel.
  • A sűrítéshez (rántáshoz, habaráshoz) lisztet csak indokolt mennyiségben használj, akkor is lehetőleg teljes kiőrlésű formát.
  • A levesbetét – csipetke, burgonya-, hús-, halgombóc, máj- és daragaluska stb. – sok esetben a jellegét jelentősen meghatározó kiegészítője a levesnek. A leves energiatartalmát ezek nagyban befolyásolják.
  • Igyekezz a leveshez az alapanyagokat az idénynek megfelelően kiválasztani!

3 napos karcsúsító levesdiéta

levesdiéta, minestrone

Fotó: Shutterstock

Leves a fogyókúrában

Az alacsony energiatartalmú zöldség- és gyümölcsleveseket a diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen nagy mennyiségű folyadék- és rosttartalmuk miatt viszonylag gyorsan jóllakottság-, telítettségérzetet eredményeznek.

Az energiaszegény levesek az egészségfenntartó, testsúlycsökkentő étrendben nemcsak a nagyétkezések fogásai lehetnek, de mértékkel a tízórai, uzsonna részeként is fogyaszthatók, például nassolás helyett.

Mint kisétkezés

A leves a fogyókúrában így is helyet kaphat: a kis energiatartalmú levesek étrendbe iktatása segít azoknak, akik sűrűn megéheznek napközben, de félnek a túlzott energiabeviteltől, ezért kerülni szeretnék a kekszek, csokoládék és más energiadús nassok fogyasztását. Egy tányér leves két étkezés között számukra jó választás!

Persze ami az egyik étrendben előny, az egy másik étrendben hátrány is lehet. A leves a fogyókúrában azért hasznos, mert nagy mennyiségű folyadéktartalmával hamar jóllakottságérzetet kelt, míg tömegéhez képest viszonylag kicsi a beltartalmi értéke – kivéve egytálételként fogyasztott leveseinket, például: palócleves, gulyásleves. Azonban ezt egy roboráló étrendben (energiában gazdag, testsúlynövelő étrend – a szerk.) csak megfelelő mennyiségű levesbetéttel, különböző sűrítési eljárásokkal lehet kedvezően befolyásolni!

Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept

Miből mennyit?

Összetett levesekből – például Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves – 500 ml-t, míg erő-, krém- és gyümölcslevesekből 200-250 ml-t szokás tálalni. Ez utóbbi mennyiség alkalmas arra, hogy betöltse étvágyfokozó szerepét. Ezt a hatást befolyásolják a felhasznált nyersanyagok a fűszerezés, a sűrítés fajtája, de a felhasznált levesbetét(ek) is.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.