Amikor elbizonytalanodunk egy étteremben vagy egy cukrászdában, hogy melyik sütit vagy ételt válasszuk, igyekszünk gyorsan kalóriákat számolgatni és a lehető legmegfelelőbben dönteni. Nem egyértelmű azonban, hogy akkor hoztunk jó döntést, amikor marhahús helyett csirkét választottunk.

Melyiket válasszam az éttermi ételekből?

Csirkés burger vagy hot dog?

A csirkeburgerben rejtőzik egy szelet panírozott csirkehús, saláta és talán valamilyen öntet. Esetleg mustár? Vagy majonéz? Ezt, ugye, nem tudjuk. A hot dog értelemszerűen virsli, mustár vagy ketchup egy kifliben.

A jó választás: hot dog

Mert a csirkeburgerben eleve felesleges kalória a panír, míg az öntet a legtöbbször zsíros majonéz. A hot dogban egyértelmű a főtt virsli, ha mustárt kérünk rá, akkor a ketchup cukortartalma okozta pluszkalóriától is mentesülhetünk.

Hot dog vagy csirkés wrap?

A hot dog a már előbb is emlegetett virsli kifliben. A wrap tortillába tekert csirkedarabok salátával. Változó, hogy a csirke panírozott vagy sem, de szerencsére egyre népszerűbb a sima grillezett csirkedarabos tekercs.

A jó választás: wrap

A tortillatekercsben csirkehús található, ami a virslinél jóval természetesebb, adalékanyagoktól mentes. Ráadásul alaposan megtöltik a tekercseket salátával, a legtöbb esetben ez így már nem igényel további szószt, majonézt, ketchupot vagy öntetet. Mi több, a tortilla lassan felszívódó szénhidrát, nagyon jó rostforrás is.

Avokádó- vagy padlizsánkrém?

Sokan szeretik mindkettőt. Az avokádókrémet jól lehet ízesíteni, hiszen az avokádó maga viszonylag közömbös ízű, ellenben nagyon jó a színe és remekül lehet bele zöldségeket mártogatni. A padlizsánkrémnek számos elkészítési módja ismert. Alapja a sült padlizsán, a hagyma és esetleg a mustár. Majonéz vagy tejföl nélkül készítve is nagyon finom pirítósra kenve.

A jó választás: padlizsánkrém

Az avokádó az egyik legzsírosabb és kalóriában leginkább gazdag növényféle. A padlizsánnak nagyon magas a víztartalma, sokféle módon elkészíthető, nagyon kellemesen laktató, bőséges energiát adó étel.

Ropi, sós perec vagy burgonyachips?

Rágcsálnivaló gyanánt sokan szeretik a ma már klasszikusnak számító, mégis népszerű ropit és sós perecet. Igaz, a chips igyekszik kiütni a nyeregből, ha sós nassolnivalókról van szó.

A jó választás: ropi és sós perec

Ezek legalább csak sósak, és nem bő olajban kisütöttek. Kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint a chips. Fogyasztásukkor ügyeljünk a folyadékbevitelre. A só megköti a vizet a szervezetben, amelyet csak fokozott folyadékfogyasztással lehet kimosni a szervezetből.

Spenótos tészta vagy spenótfőzelék?

Spenótos penne vagy spenótos spagetti egy kis parmezánnal? Igazán finom fogás lehet. Vagy inkább az egészségesnek tartott spenótfőzeléket választaná egy tojással? Elvégre, gyerekkorunkban mindig azt hallottunk, hogy az egészséges

A jó választás: spenótos tészta

A tészta dacára mégis ez a jobb választás. A spenótfőzelék rántással vagy habarással készül, felesleges zsiradékkal, liszttel. A tojás még 60-70 kalóriát hozzáad az összes kalóriamennyiséghez, bár nem a tojás a főbűnös a spenótfőzelék esetében. Persze ez is elkészíthető lenne sovány tejes vagy joghurtos habarással, gluténmentes étkezési keményítő alkalmazásával. A spenótos tésztához főzzünk ki durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát, így még tovább tart laktató hatása.

Csokis muffin vagy egy szelet almás pite?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az alma, szemben a tömény csokival, egyértelművé teszi a választ. Ám az almás pite nem csak almából áll.

A jó választás: csokis muffin

Az almás pitében az almát cukrozzuk, a tésztát cukrozzuk és még tojással is lekenjük. Ráadásul teszünk bele vajat vagy margarint. Összességében a pitetészta a cukros almával, dacára a gyümölcstartalomnak, elég kiadós desszert. Egy könnyű csokis muffin jó minőségű étcsokoládéval készítve nem csak a hangulatnak, de a vonalaknak is jót tesz.

ÉTTEREM IQ – TESZTELJE GASZTROINTELLIGENCIÁJÁT

12 OK A FOLYAMATOS FÁRADTSÁG MÖGÖTT

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.