Sokaknak tűnhet még mindig paradoxonnak, hogy a szép, tónusos női testért sokat kell enni, a koplalás ma már nem lehet opció. Enni persze mindenki tud, nehézséget inkább az okoz, hogy mit együnk, mikor, és mindezt hogyan igazítsuk a céljainkhoz. A reggeli elhagyása különösen káros lehet több okból is, ezért körbejártuk, hogy miért fontos a reggeli, és hogy mit is érdemes reggel fogyasztanunk.

Mit, mikor, miért reggelizzünk?

Első a reggeli

Nem csak a dietetikusok, de a személyi edzők sem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy a reggeli nélkülözhetetlen. Még akkor is, ha nem vagyunk éhesek, hozzá kell szoktatnunk magunkat. Mégpedig azért van rá szükség, mert:

  • az éjszakai 8, de akár 12 órás nem evést követően a szervezetünket fel kell töltenünk;
  • reggeli nélkül fáradtabbak vagyunk, így gyengébben teljesítünk;
  • egy tápláló reggeli segíthet a koncentrációban, így sikeresebbek lehetünk.

Mindemellett a rendszeres és kiegyensúlyozott reggeli csökkentheti az elhízás kockázatát, ami nagyban hozzájárulhat a koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek a halálozási okok több mint 50 százalékáért felelősek, éppen ezért fontos, hogy már a nap első étkezésére olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segíthetnek elkerülni e betegségek kialakulásának kockázatát.

Spongebob Squarepants Eating GIF by good-morning - Find & Share on GIPHY

Szabályerősítő kivétel: hajnali kardio

Több kutatással próbálták már bizonyítani, hogy az éhgyomorra történő reggeli kardioedzés a leghatékonyabb zsírégető módszer. Leginkább azzal magyarázzák, hogy a szervezetben lévő cukrot használja fel elsőként a szervezetünk, de ha nem töltjük fel előre a szénhidrát raktárainkat egy reggelivel, akkor hamarabb eljutunk a zsírok égetéséhez. Mivel minden szervezet egyedi, így nem mondhatjuk, hogy ez a módszer mindenkinek beválik – mert például valaki akár rosszul is lehet tőle, ezért csak óvatosan a kísérletezéssel! Az viszont biztos, hogy edzés után enni kell valamit. Bár dietetikailag nem javasolt éhgyomorra edzeni, ha valaki mégis ezt a módszert választja, mindenképp vigyen magával reggelit, hogy feltölthesse a glikogénraktárait, ezzel segítve az izomépülést és a gyorsabb regenerálódást.

Erőállóképesség fejlesztésére

Mivel a TRX az egyik legelterjedtebb állóképesség-növelő (és alakformáló) edzés, lássuk, mit érdemes előtte fogyasztani, ha reggel jutunk le a terembe. A lényeg a könnyű emészthetőség, így kerüljük a zsírban gazdag ételeket és ügyeljünk a kisebb adagokra. Ilyen lehet granola tejjel, gyümölccsel vagy joghurttal.

Nehéz, súlyzós edzéshez

Inkább a délutáni, esti órákban érdemes a súlyzós edzést választani – persze vannak olyanok, akik reggel jobban tudnak teljesíteni, de nagy általánosságban inkább a későbbi órákat ajánlják. Ezért nem csak a reggeli, de az egész napos étkezés hatással lehet az esti teljesítményünkre. A reggeli órákban érdemes rostban (bélműködést segíti) és fehérjében (izomépítő és -regeneráló szerepe miatt) gazdagon étkezni, kiegészítve lassan felszívódó szénhidrátokkal. Egy ilyen nap ideális választás lehet a főtt tojás vagy az omlett sok zöldséggel, teljes kiőrlésű pékáruval és folyadékkal vagy egy tál granolával kevert gabonapehely tejjel vagy joghurttal és gyümölcsökkel.

A teljes értékű gabonák reggelire kifejezetten ajánlottak, mert értékes tápanyagok, és mind vitamin-, mind ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően kiváló alkotóelemei az egészséges táplálkozásnak. Minden esetben a reggelit minimum 2 órával edzés előtt fogyasszuk! Edzés előtt fél órával még bátran bekaphatunk valami kis szénhidrátlöketet (banán, szőlő stb.), de csak akkor, ha magas intenzitású edzést fogunk végezni.

9 nagyon fura kütyü sportoláshoz 1000 forint alatt

Kőkemény crossfit edzéseket nyom a 3. trimeszterben járó kismama – videó

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink