Ezt az egyszerű diétás süteményt bármikor könnyedén összedobhatod. A málnával varázslatos lesz.

Mennyei, gyors túrós süti, cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók

  • 250 g túró
  • 100 g tejföl
  • 3 tojás
  • 4 ek. eritrit
  • 1 tk. vaníliás ízesítő
  • 10 dkg fagyasztott málna
  • fél citrom héja és kevés citromlé
  • 4 ek. rizsliszt vgy bármilyen más gluténmentes liszt

ELKÉSZÍTÉS:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tojásokat válaszd szét, a sárgáját keverd alaposan össze az édesítővel. Add hozzá a többi alapanyagot és alaposan keverd át. A tojásfehérjét csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a túrós masszába. Kivajazott vagy szilikonos sütőformába kanalazd majd díszítsd a tetejét málnával és kb. 40 percig süsd. Fogyasztás előtt hagyd kihűlni, de néhány órára hűtőbe is teheted.

Mi a lisztérzékenység?

Autoimmun betegség, melynek kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normális étkezések során fogyaszt el. A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. Az egészséges vékonybél nyálkahártyáját bélbolyhok borítják, segítve, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében ezek a bélbolyhok elpusztulnak, és így csökken a felszívó felület. A szervezetbe kerülő tápanyagok felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar alakul ki. A következmények: alultápláltság, vitamin- és ásványianyag-hiány, és az ezek nyomán kialakuló különféle betegségek.

Típusos és jelentéktelennek tűnő tünetek

Míg korábban a lisztérzékenységet gyerekkorban kezdődő betegségnek tartották, ma már egyértelmű, hogy felnőttekben is igen gyakori. Felismerése nehéz, mert minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál különfélébb tünetekben nyilvánul meg.

A kicsiknél a panaszok 14–18 hónapos korban, legkésőbb 5 éves korig, a lisztes táplálék bevezetése után jelentkeznek. A gyerekek étvágytalanná válnak, sokat hánynak, hasuk jellegzetesen nagy lesz („pókhas”), a fogyás miatt a karjuk elvékonyodik. A kialakuló vitaminhiány következtében vérszegénység mutatkozik, a picik kedvetlenek, nyűgösek, könnyen kifáradnak.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink