A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig alattomosan felkúszó pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez ad néhány tanácsot a dietetikus.

Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek

„A nyári szünetben még egész jól tudom tartani a diétámat, de amikor szeptemberben újra teljes munkaidőben dolgozom, hektikussá válik az étkezésem a folytonos pörgés miatt… Mit tegyek?” – kérdezte olvasónk. Nézzük, mit válaszolt Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa!

egészséges táplálkozás, iroda

Fotó: Shutterstock

 

Mi lapuljon a fiókban?

Mindig érdemes a munkahelyi fiókban, szekrényben olyan alapanyagokat tartani, amelyekhez nyugodtan nyúlhatunk, ha megéheznénk – ilyenek például a korpás kekszek, krékerek. Ezek lehetnek édesek vagy sósak, ám érdemes figyelni arra, hogy aki fogyni szeretne, vagy cukoranyagcsere-zavarban szenved, az magas rosttartalmú és cukormentes terméket válasszon – persze, ezeket is csak mértékkel fogyasztva!

 

Nyerő kombinációk

Ha lehetőség van rá, tartsunk a munkahelyi hűtőben valamilyen idényjellegű gyümölcsöt, zöldséget, továbbá joghurtot, túrót. Ezekből nagyszerű reggelit vagy kisétkezést tudunk készíteni (például gyümölcsös túrókrém alacsony cukortartalmú granolával).

 

Készülj fel!

Aki teheti, otthon, előre készítse el az ebédjét a már jól ismert Okostányér útmutatója szerint. Tehát fél tányér zöldség, negyed tányér köret és negyed tányér feltét alkossa a déli főétkezést. Érdemes kétnapi adagot főzni, így a héten kevesebbszer lesz gondunk rá. A készen vásárolt, rendelt fogásoknál érdemes figyelni az arányokra, valamint az elfogyasztott adagok méretére. Ilyenkor is tartsuk szem előtt az Okostányér felosztását, különös tekintettel a féltányérnyi zöldségre, ami lehet akár nyers, akár sült vagy főtt, illetve valamilyen savanyúság. Tipp: válasszunk főzeléket feltéttel, vagy a sült hús mellé savanyúságot; esetleg a tésztás fogáshoz egy adag zöldsalátát.

 

A folyadékfogyasztás fontossága

A napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztására is legyen gondunk. Ez a mennyiség változhat az évszaktól függően, és legfőképp akkor, ha valaki rendszeresen edz. Tiszta vizet igyunk, esetleg friss gyümölcscsel megbolondítva, vagy gyógynövénnyel ízesített limonádét. Ehhez érdemes valamilyen citrusfélét is tárolni a munkahelyen, illetve többféle teát, amelyet ízesítés nélkül is el tudunk fogyasztani

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.