A gyulladás szó hallatán sokan valamiféle negatív dologra asszociálunk, betegségre, fájdalomra, legyengült szervezetre. Pedig a gyulladás normál esetben „jó” dolog, a gyógyulás jele: így reagál az immunrendszer egy fertőzésre, sérülésre. Annak ellenére tehát, hogy fájdalommal jár, a gyulladás alapvetően egyáltalán nem rossz, hiszen a szervezet önmaga gyógyításába kezd. A gond igazából akkor kezdődik, ha mindez krónikussá válik. Amennyiben a testünk folyamatosan gyulladásos állapotban van, az nemcsak a közérzetünkre van negatív hatással, de súlyos megbetegedésekhez is vezethet. Ilyen esetek megelőzésében segíthetnek a gyulladáscsökkentő ételek.
A krónikus gyulladás sokféle problémához vezethet
Ha a szervezet állandó gyulladásos állapottal küzd, az sokféle problémát okozhat. Jobb esetben „csak” állandóan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, hát- és derékfájással küzdünk, és megsínyli a bőrünk, a hajunk is ezt az állapotot. Rosszabb esetben azonban kialakulhat reuma, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, bélrendszeri megbetegedések, sőt még asztma is. A krónikus gyulladás kialakulásához nem kell nagy sérüléseket szenvedni, elég hozzá a nem megfelelő életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz.
Milyen élelmiszerek okozhatják?
A nem megfelelő táplálkozás sajnos sokunkra érvényes. Hogy pontosan mely ételek okozhatnak gyulladást, abban nincs mindig egyetértés az orvosok, dietetikusok között. Vita tárgyát képezik például a tejtermékek, a koffein – természetes, hogy a szervezet reakciója egyénenként változik bizonyos élelmiszerekre. Hosszú a listája azonban azoknak az ételeknek, amelyek biztosan gondot okoznak a szervezetben. Ezen a listán sajnos csupa olyan élelmiszer szerepel, amelyet a fejlett, nyugati világban a legtöbben igen gyakran fogyasztunk. Gyulladást okozhat a rengeteg feldolgozott élelmiszer, a fehér lisztből készült cukorbomba pékáru, a sok-sok vörös hús, a telített zsírokban gazdag gyorsételek, a csipszek és a sült krumpli, valamint a finomított cukrokban gazdag ételek. A jó hír viszont, a gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával, a megfelelő étrenddel sokat segíthetünk a szervezetünknek, hogy megküzdjön a gyulladással!
Kell a víz!
Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is! Nem mindegy az sem, hogy mit iszunk: a cukros szénsavas üdítők és az alkohol minél kisebb szerepet kapjanak az életünkben. Igyunk sok-sok vizet, gyógyteát, és az étkezéseinknek legyen része a leves.
Gyulladáscsökkentő ételek
Mit tartalmaz a gyulladáscsökkentő diéta? Valójában nem is diéta ez, inkább étrend, csupa-csupa olyan élelmiszerrel, alapanyaggal, amelyek gyakori fogyasztását egyébként is gyakran ajánljuk. Gyümölcsök, zöldségek, olívaolaj és -bogyó, teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak, olajos halak, avokádó, fermentált ételek, chiamag, különféle zöldfűszerek és gyógynövények. Alapvetően a mediterrán étrend az, ami leginkább segít a gyulladások csökkentésében – akik e szerint étkeznek, nemcsak vékonyabbak, de egészségesebbek, mentálisan frissebbek is. „Mellékhatás” lehet az egészséges bőr, köröm és haj, a megfelelő emésztés, a növekvő fizikai aktivitás.
Így csempészd be az étrendedbe!
Miként illeszthetők be az étrendünkbe a gyulladáscsökkentő ételek? Reggelire például együnk zabkását (ne a boltban kapható, instant változatot, inkább főzzük meg magunk a natúr zabot), natúr joghurtot, banánt és bogyós gyümölcsöket. Nassként jöhetnek két étkezés között citrusfélék vagy alma, kevés étcsoki, különböző magvak, diófélék, mártogatósok, például hummusz. Fontos, hogy a főétkezéseink során sok zöldség kerüljön a tányérra, például cékla, paradicsom, leveles zöldségek, olívabogyó. Húsként jöhetnek a halak, a sovány fehér húsok. A köret részét képezheti a barna rizs, a kuszkusz. Ne feledkezzünk meg a dresszingről sem, ami lehet olívaolaj alapú vagy joghurtos.
Életmódváltás
A megfelelő étkezés sajnos nem elegendő. Krónikus gyulladást okozhat a mozgásszegény és stresszes életmód. Persze nem olyan egyszerű minden stresszforrást kiiktatni az életünkből, de a sport segíthet. Hetente legalább kétszer-háromszor mozogjunk, végezzünk kardioedzéseket, sétáljunk nagyokat, kocogjunk, ússzunk, bringázzunk vagy túrázzunk.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
- Tányéron az energia: Így étkezz, hogy lendületben maradj!
- Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel
- Így csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát – 5+1 táplálkozási tipp