A magas koleszterinszint hátterében leggyakrabban az egészségtelen táplálkozás, a stresszes és mozgásszegény életmód áll. Vajon milyen élelmiszereket ajánlott fogyasztanunk, hogy felvegyük a harcot a „rossz” koleszterinnel?

5 élelmiszer, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet

Régebben egyszerűbb volt a képlet: ha alacsonyabb koleszterinszintet szerettünk volna elérni, a teendőnk mindössze annyi volt, hogy kerüljük a zsíros, olajos ételeket, no meg a tojást. Ma már tudjuk, hogy ezek a radikális diéták nem a várt eredményt hozzák, hiszen a tojás a kiegyensúlyozott étrend fontos része, ahogyan az egészséges olajak is. Tudvalevő az is, hogy koleszterin és koleszterin között van különbség: a HDL koleszterin a „jó fiú”, az LDL pedig az úgynevezett „rossz” koleszterin. Ha étrendünk transz-zsírokban gazdag ételekből áll (például sok sült krumpliból, péksüteményekből, különféle margarinokból), akkor nem jó úton járunk: az LDL-szintünk valószínűleg magas. Ezen segítenek különböző gyógyhatású készítmények, teák, gyógyszerek, de a legtermészetesebb koleszterincsökkentő módszer, ha megválogatjuk, hogy mit eszünk, ha kerüljük a transz-zsírokat, és megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, amilyen gyakran csak lehet. Lássuk, melyek a legjobb koleszterincsökkentő ételek!

 

1. Zabpehely

A teljes kiőrlésű gabonafélék nemcsak csökkentik a koleszterinszint csökkentésében segítenek, de még egyfajta antidepresszánsként is hatékonyak. Bizony, rendszeres fogyasztásuk csökkentik a stresszt, a szorongást. De vissza a koleszterinhez! Az LDL-szint csökkentéséhez hozzájárulnak úgy, hogy serkentik a májfunkciókat, vagyis segítik a szervezet „öntisztító” folyamatát. A zabban található béta-glükán megakadályozza az ételekben található koleszterin felszívódását, hozzájárulva így az LDL-szint csökkentéséhez. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a zab remek élelmirost-forrás. Ha a koleszterincsökkentő hatását szeretnénk maximalizálni, adjunk a reggeli kásánkhoz almát, körtét vagy szilvát. A gluténérzékenyeknek sincs okuk aggodalomra, mivel többféle gluténmentes zab érhető el a boltokban.

2. Tejsavófehérje

A rendszeresen sportolók számára jól ismert élelmiszer a tejsavófehérje, más nevén a fehérjepor. Az egykor a sajtgyártás melléktermékeként ismert anyagra ma már nem élelmiszer-ipari hulladékként, hanem fontos alapanyagként tekintünk, hiszen a szervezetünk számára értékes anyagokat tartalmaz. Egy nemrégiben készült brit kutatás kimutatta, hogy akik napi 54 grammnyi fehérjét fogyasztanak, mindössze 12 hét alatt jelentősen csökkentik szervezetük LDL-szintjét, tehát a tejsavófehérje a koleszterincsökkentő ételek közé tartozik. A fehérjében található aminosavak nemcsak a koleszterinszintet csökkentik, hanem hozzájárulnak az egészséges agyműködéshez, az izomépítéshez, ráadásul hosszan tartó telítettségérzetet is adnak. Ma már rengetegféle ízben kapható. Remek választás edzés után, és akkor is, ha lelkiismeret-furdalás nélküli nassolásra vágyunk.

 

3. Esszenciális zsírsavak

Például az ómega-3 zsírsav, amiben gazdag többek között az avokádó, az olívaolaj és az olajos halak (szardínia, lazac). Ezek a zsíros ételek erősítik a szabályt, vagyis kivételek: egyensúlyba hozzák a szervezet HDL- és LDL-szintjét. De hasonlóan jótékony hatása van az olajos magvaknak, így például a lenmagnak és a belőle készült olajnak is. Használjuk, fogyasszuk minél gyakrabban, de azért mértékkel ezeket az alapanyagokat!

 

4. Hüvelyesek

Akár különböző babféléket, akár lencsét, borsót vagy éppen szójababot választunk, mindenképpen jól döntünk, hiszen ezek természetes koleszterincsökkentő ételek. Még jobb, ha a hüvelyesekből készült salátát meglocsoljuk egy kis extra szűz olívaolajjal. Már csupán a hüvelyesek rendszeres fogyasztásával akár 10 százalékkal is csökkenthetjük az LDL-szintünket. A hüvelyesek mindemellett rostban gazdag zöldségek, fehérjetartalmuk is igen magas, vagyis jó húspótlók, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követünk.

 

5. Fokhagyma

Újabb csodás jótékony hatása az egyik kedvenc fűszernövényünknek. Csökkenti nemcsak a koleszterinszintet, de a magas vérnyomást is, plusz rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg benne. Fokhagymából sosem elég: adjuk főzés közben az ételeinkhez, és együk nyersen is. Rádörzsölhetjük a pirítósra vagy aprítva adhatjuk a salátákhoz. Remek vértisztító, és emellett természetes afrodiziákum. Persze nem árt, ha fogyasztása utána elrágcsálunk egy kis petrezselyemzöldet, vagy egy kis mézet kanalazunk, mindkettő semlegesíti a kellemetlen szagot.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink