Oldal kiválasztása
A stroke-ra hajlamosok vagyunk azt mondani, hogy az idősek betegsége, ám az elmúlt években egyre több fiatalt érintett. Egy édesanya, a saját történetén keresztül próbálja meg bemutatni, hogy hogyan élhetünk a stroke után.

Sétáló csoda: 26 évesen túlélt egy masszív stroke-ot, ma már 2 fiú anyukája

2008-at írtunk, amikor az akkor 26 éves Katherine Wolf szédülni kezdett és hirtelen összeesett a konyhában, miközben a kiságyban ott aludt a hathónapos kisfia, James. A nőre férje Jay, talált rá a padlón, amikor délután hazatért a munkából. Azonnal hívta a 911-et, és a kórházban kiderült, hogy a kismama egy veleszületett érrendszeri betegségben, az arteriovenosus malformációban (AVM) szenved, és stroke-ja lett. Az AVM-ből ugyanis idővel aneurizma fejlődik ki. Katherine élet-halál között volt, amikor a szirénázó mentő elindult vele a kórházba.

Az AVM az agyban fordul elő gyakrabban, de előfordulhat a gerincvelőben is.

Az orvosok, csak úgy hívják: a sétáló csoda. A most 37 éves asszony ugyanis túlélte a stroke-ot, és bár a nap legtöbb részében kerekesszékben van, bottal képes sétálni, amiért naponta hálát ad. „Az arcom baloldala lebénult. vannak nyelési nehézségeim, és problémáim a finommotoros képességekkel. Két évet töltöttem a kórházban, én mégis szerencsésnek érzem magam, mert túléltem, és hét évvel a stroke után megszületett a második gyermekem”- magyarázta a nő a People magazinnak. „Meggyőződésem, hogy amíg van pulzusunk, oka van annak, hogy itt vagyunk. Célunk és kötelességeink vannak. Mielőtt ez történt volna velem, a fogyatékosság semmilyen módon nem volt az életem része. Nem voltak fogyatékkal élő rokonaim, ismerőseim. Most elkötelezetten szeretnék segíteni a sorstársaimnak.”

A stroke, és annak jelei

Hajlamosok vagyunk azt gondolni, hogy a stroke, csak az idősebbeket érinti, ám ez nem igaz. Az elmúlt évtizedben a 35–39 éves korosztályban több mint kétszeresére nőtt a stroke előfordulása. A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. Bár a stroke bekövetkezhet előjel nélkül is, az alábbi tünetek esetében orvoshoz kell fordulni:

 • A karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása – tipikus a féloldali bénulás
 • Hirtelen beszédzavar
 • Látászavar Lefelé görbülő száj
 • Szédülés
 • Nyelési zavarok
 • Bizonytalan járás
 • Nőknél émelygés és hányinger is jelentkezhet
 • Eszméletvesztés

A legtöbbször ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, így sokan nem gondolnak komoly gondra, és nem fordulnak orvoshoz. Ez azonban az életünkbe is kerülhet. Magyarországon a stroke az egyik leggyakoribb életet befolyásoló betegség.

Életmódváltással a stroke ellen!

A stroke főbb kockázatai között találjuk a:

 • magasvérnyomás betegséget
 • cukrobetegséget
 • koleszterin és vérzsírszint emelkedést
 • dohányzást
 • jelentős mennyiségű alkohol fogyasztását

Életmódváltással, a zsíros ételek kerülésével, helyes táplálkozással, mozgással és a dohányzás elhagyásával is tehetünk azért, hogy csökkenjen a stroke kialakulásának esélye.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

40 kilót fogyott, kidobta a zsákruhákat Makány Márta

Életmódváltás infarktus után

 

Hozzászólások

Minek köszönhette gyönyörű alakját Grace Kelly?
Szakértők szerint szigorú, de nagyon egészséges étrendet követett Grace Kelly, aki valóságos megszállottja volt a kézápolásnak is.
40 tényleg hasznos trükk, amit minden sportolónak látnia kell
Érdemes megnézni őket, mert biztos talál köztük olyan trükköt, ami önnek is hasznos lesz.
Karácsonyig leadna pár kilót? Segítünk elérni a célját!
A karácsony sok családban a hatalmas evésekről, mesés ünnepi menükről szól. Miért akarunk hát éppen akkorra lefogyni?
A másnapi ruhában fekteti le gyermekeit az anyuka, hogy elkerüljék a reggeli rohanást
Nikkel allergia! Jobb, ha nem csak az ékszerekre figyel!
Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológustól megtudtuk, hogy  bizonyos ételek is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.
S. O. S. - Azonnali életmódváltás, hogy visszanyerje egészségét!
Ha az orvosa azonnali életmódváltást javasolt, akkor nincs idő várakozni! Az alábbi hat pontot vegye komolyan, és változtasson az életén! Tegye meg az egészsége érdekében!
Madaras Norbert: „Az a lényeg, hogy a nő magának akarjon megfelelni”
Te is ismersz olyan nőt, akit valósággal felőröl az állandó megfelelési kényszer? Esetleg egy vagy közülük? Pedig a férfiak szerint egy nő nem is tehetne rosszabbat magával, minthogy folyamatos külső elvárásoknak akar megfelelni.
Megnyílt az első "csendes" fodrászat
Önt is idegesíti, ha valaki folyamatosan beszél a fodrásznál? Jobban szeretné, ha csendben készülne el a frizurája?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.