A stroke-ra hajlamosok vagyunk azt mondani, hogy az idősek betegsége, ám az elmúlt években egyre több fiatalt érintett. Egy édesanya, a saját történetén keresztül próbálja meg bemutatni, hogy hogyan élhetünk a stroke után.

Sétáló csoda: 26 évesen túlélt egy masszív stroke-ot, ma már 2 fiú anyukája

2008-at írtunk, amikor az akkor 26 éves Katherine Wolf szédülni kezdett és hirtelen összeesett a konyhában, miközben a kiságyban ott aludt a hathónapos kisfia, James. A nőre férje Jay, talált rá a padlón, amikor délután hazatért a munkából. Azonnal hívta a 911-et, és a kórházban kiderült, hogy a kismama egy veleszületett érrendszeri betegségben, az arteriovenosus malformációban (AVM) szenved, és stroke-ja lett. Az AVM-ből ugyanis idővel aneurizma fejlődik ki. Katherine élet-halál között volt, amikor a szirénázó mentő elindult vele a kórházba.

Az AVM az agyban fordul elő gyakrabban, de előfordulhat a gerincvelőben is.

Az orvosok, csak úgy hívják: a sétáló csoda. A most 37 éves asszony ugyanis túlélte a stroke-ot, és bár a nap legtöbb részében kerekesszékben van, bottal képes sétálni, amiért naponta hálát ad. „Az arcom baloldala lebénult. vannak nyelési nehézségeim, és problémáim a finommotoros képességekkel. Két évet töltöttem a kórházban, én mégis szerencsésnek érzem magam, mert túléltem, és hét évvel a stroke után megszületett a második gyermekem”- magyarázta a nő a People magazinnak. „Meggyőződésem, hogy amíg van pulzusunk, oka van annak, hogy itt vagyunk. Célunk és kötelességeink vannak. Mielőtt ez történt volna velem, a fogyatékosság semmilyen módon nem volt az életem része. Nem voltak fogyatékkal élő rokonaim, ismerőseim. Most elkötelezetten szeretnék segíteni a sorstársaimnak.”

A stroke, és annak jelei

Hajlamosok vagyunk azt gondolni, hogy a stroke, csak az idősebbeket érinti, ám ez nem igaz. Az elmúlt évtizedben a 35–39 éves korosztályban több mint kétszeresére nőtt a stroke előfordulása. A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. Bár a stroke bekövetkezhet előjel nélkül is, az alábbi tünetek esetében orvoshoz kell fordulni:

 • A karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása – tipikus a féloldali bénulás
 • Hirtelen beszédzavar
 • Látászavar Lefelé görbülő száj
 • Szédülés
 • Nyelési zavarok
 • Bizonytalan járás
 • Nőknél émelygés és hányinger is jelentkezhet
 • Eszméletvesztés

A legtöbbször ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, így sokan nem gondolnak komoly gondra, és nem fordulnak orvoshoz. Ez azonban az életünkbe is kerülhet. Magyarországon a stroke az egyik leggyakoribb életet befolyásoló betegség.

Életmódváltással a stroke ellen!

A stroke főbb kockázatai között találjuk a:

 • magasvérnyomás betegséget
 • cukrobetegséget
 • koleszterin és vérzsírszint emelkedést
 • dohányzást
 • jelentős mennyiségű alkohol fogyasztását

Életmódváltással, a zsíros ételek kerülésével, helyes táplálkozással, mozgással és a dohányzás elhagyásával is tehetünk azért, hogy csökkenjen a stroke kialakulásának esélye.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

40 kilót fogyott, kidobta a zsákruhákat Makány Márta

Életmódváltás infarktus után

 

Hozzászólások

Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Zöld teás tápiókapuding – A nap kedvenc egészséges desszertje
Szeretne kipróbálni egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességet? Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia glutén- és tejmentes receptjét ajánljuk!
Eke Angéla: „A futás nekem most egyfajta terápia is”
A színésznő két évvel ezelőtt nem előre megfontolt szándékkal váltott életmódot. Azóta kitanulta a vegetáriánus konyha rejtelmeit, amit kifejezetten élvezett, hiszen a főzés az egyik szenvedélye.
Képesség az örömre
Időnként kirobbanó formában, máskor csak erős közepes szinten éljük napjainkat. Majd valami újra összeroppan... A szomorúság, csalódás oka ezerféle lehet. Leegyszerűsödnek a napok, a színek eltűnnek, beszürkülnek.
Reggelizzen, és fogyjon! – Tippek típusok szerint
Attól függően, hogy mit szeret reggelizni, elárulunk néhány trükköt, amelyeknek a segítségével könnyebb lesz megszabadulni a pluszkilóktól!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.