Egészen meglepő, apró dolgok is eredményezhetnek 100 kalória mínuszt. 100 kalória talán nem tűnik soknak, ám ha mindennap csak ennyivel többet éget el a szokásosnál, az bizony egy idő után látványos eredményt hozhat. Íme, néhány egyszerű trükk, miként lehet észrevétlenül, ám annál hatékonyabban ledolgozni az apróbb zsírpárnákat.

10 tanács, hogyan égessen el 100 kalóriát

2000 lépés

Nagyjából másfél kilométer séta vagy 2000 lépés. Ezzel biztosan eléget 100 kalóriát. A másfél kilométer nem nagy távolság, esténként egy kellemes séta keretébe bizonyára belefér. Persze minél gyorsabban teszi meg a távot, annál hamarabb elég az a bizonyos 100 kalória. Ha például kocogó tempóban teljesíti, akkor ez a mennyiség 150 kalória is lehet. A lényeg, hogy olyan tempóban essen túl a 2000 lépésen, hogy még ne fulladjon ki, ne verjen hevesen a szíve, és ne izzadjon le.

Pattanjon fel!

Amennyiben irodai munkát végez, az idejét vélhetően hosszú időn át egy helyben ülve tölti. Ez esetben minden második órában álljon fel az asztaltól, és tíz percen keresztül sétáljon. Lesétálhat a ház elé, kerülje meg az épületet, ugorjon el a legközelebbi piacra stb. A lényeg, hogy kétóránként legyen tíz percen át mozgásban. Tehát ne azt jelentse a mozgás, hogy feláll, lemegy a büfébe és leül egy asztalhoz. A hangsúly a mozgáson van. Ennyi szünet minden munkahelyen megengedhető.

Otthoni tízperces edzésprogramok

Napi háromszor tíz perc, és máris fitt lehet. Pontosan tudjuk, hogy a dolgozó, háztartásvezető, gyereket nevelő nők nagyon nehezen szakítanak időt magukra, a testedzésre. Jó, ha van tíz percük, hogy szusszanjanak egyet. Ezeket a tíz perceket azonban remekül ki lehet használni egy kis testmozgásra. Szerezzen be egy hulahoppkarikát, s amíg fő a leves, sül a hús, leckét ír a gyerek, hulahoppozzon öt percig, majd ezt kövesse pár fekvőtámasz. Ha ismét talál tíz percet, végezzen felüléseket, s ha újabb tíz perce szabadul fel, csináljon guggolásokat vagy kitöréseket, majd nyújtsa le az izmait. Szakaszokra bontott mozgásprogrammal is lehet hatékonyan formálódni, ráadásul tíz percecskéket sokkal könnyebb összehozni, mint egy összefüggő félórás edzéstervet. Tulajdonképpen így is adott a napi félórás mozgás.

Szomjas? A vizet csak hidegen igya!

Naponta legalább nyolc pohár hideg vizet kellene meginnunk az optimális vízfogyasztás érdekében. A hangsúly pillanatnyilag a hidegen van. A hideg vizet ugyanis a szervezetnek fel kell melegítenie, így sokkal több energiára van szüksége, hogy feldolgozza. Egy pohár hideg víz hasznosításához a szervezet 25 kalóriát éget el. Ezért érdemes hidegen fogyasztani a vizet, persze csak annyira hidegen, hogy ne okozzon magának torokgyulladást. Természetesen a víz mellett fogyasszon gyógyteákat – azokat jó melegen – és frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket is. Ezekkel remekül ki lehet váltani a napközbeni nassolós étkezéseket.

A teát pedig csak melegen

Amint az előbbiekben említettük, a finom gyógyhatású teákat minél melegebben fogyassza. Ugyanis nem csak a hideg víz felmelegítése, de a forró folyadék lehűtése is munkát ad a szervezetnek. A legjobb, ha naponta megiszik legalább egy-két csésze zöld teát. A zöld tea kiváló antioxidáns, elősegíti a zsírégető folyamatok működését. Forrón pedig ez a hatás csak erősödik. Egy csésze forró zöld tea elfogyasztása kb. 76-80 kalóriát igényel. Ezenkívül remek vízhajtó, segít kitisztítani a szervezetből a lerakódott salak- és méreganyagokat. A zöld tea mellett fogyaszthat fehér teát vagy borsmentát. Mindkettőnek igazán kiváló élénkítő hatása van.

A mobil tényleg legyen mobil

A mobiltelefon lényege a mobilitás. A legtöbb embernek, aki irodában dolgozik, van asztali és persze mobiltelefonja is. Mégis, a mobilon is az asztalnál ülve beszélnek. Pedig ha minden egyes mobilos beszélgetést tényleg mozgásban folytatnánk le, akkor egy nap alatt lesétálhatnánk 100 kalóriát. Legyen bárhol – kivéve persze, ha autóban ül –, álljon fel az asztaltól, és sétálgasson telefonálás közben. A folyosón, az irodában, az utcán. Ne dőljön a falnak, ne üljön le székre, padra, ablakpárkányra. Csak menjen, menjen! Ha pár percig, hát pár percig. Minden egyes kalória számít!

Tiszta lakás, vékony derék

A házimunka által nem csak a lakása fog ragyogni, de az alakja is egyre áramvonalasabb lesz. Az alábbi házimunkák elvégzésével adott idő alatt elégetheti azt a bizonyos 100 kalóriát.

Mosogatás (természetesen gépi segítség nélkül), törölgetés: kb. 1 óra. Porszívózás: kb.30 perc. Főzés, tűzhely mellett állás, aprítás, tisztítás: kb. 55 perc. Bevásárlás: kb.1 óra. Egy kisbaba (kb. 6-8 kilós) állva ringatása: kb. 40 perc.

Ugrás!

Az ugrókötél az egyik legjobb fogyasztó eszköz. Nem véletlen, hogy a profi sportolók is előszeretettel alkalmazzák. Mindössze 10 perc alatt elégethető vele (egy átlagos 70 kg-os testsúlyú ember esetében) az a bizonyos 100 kalória. Persze arra számítani kell, hogy az ugrókötelezés legfeljebb az első három percben jó móka, azt követően már igencsak kemény munka. Ám összesen csak tíz percig kell kibírni. Ha mindennap sikerül 5-10 percig ugrókötelezni, már az is elegendő ahhoz, hogy akár több kilótól is megszabaduljon. A kezdőknek felesleges aggódni, pár napos gyakorlással már menni fog a jó néhány perc folyamatos ugrálás.

Táncoljon!

Amikor senki sem látja – vagy ha nem túl szégyenlős típus, akkor is, ha látják –, kapcsolja be otthon a rádiót vagy egy zenetévét és táncoljon! A tánc az egyik legjobb mozgásforma. Egyrészt remek zsírégető hatása van, másrészt szinte minden izmot megmozgat. Olyan rejtett területeken is képes izomlázat okozni, amelyekről esetleg nem is tudtunk. 20 perces, közepes intenzitású tánccal máris elégette azt a bizonyos 100 kalóriát. Ám, ha megjött a kedve és a lendülete is kitart, miért állna meg ennyinél? Táncoljon hol lassabb, hol gyorsabb számokra. Ki tudja? Talán a kedvese vagy akár a gyerekei is szívesen magával tartanak egy kis bolondozásra!

Játsszon a gyerekeivel!

Az egyik legjobb zsírégető módszer, ha maga mellé veszi a gyerekeit, és nagy közös játékba kezdenek. A kisebbek után való rohangálás felér egy futómaratonnal. Ám, ha 30 percen keresztül csak frizbiznek vagy tollasoznak, vagy egyszerűen csak labdát dobálnak egymásnak, akkor is elbúcsúzhat 100 kalóriától. Ha elmennek az uszodába, 10 perc úszás ugyanennyi mínuszt jelent.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Minta: Ilyen egy 1500 kalóriás napi menü

7 tipp kalória- és porciókontrollra

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink