A szálkás, izmos alkat eléréséhez nem elég a rendszeres edzés, először tömeget kell növelni, majd diétázni is szükséges. A szakértő elmondja, hogy is kezdjünk hozzá.

A szálkásítás alapjai – Így épül fel a diéta

Nulladik lépés: tömegnövelés

Ha nem rendelkezünk megfelelő izomzattal, akkor a szálkásítás majdhogynem felesleges, ugyanis szép, tónusos test helyett csak soványak lennénk tőle. „A szálkásítás lényege, hogy szép, definiált, izmos testalkatot érjünk el minimális zsírral és optimális izomzattal, ezért az egész folyamatot a tömegelésnek kell megelőznie. Nőként erről a fogalomról nekem is az lenne első gondolatom, hogy hízni fogok vagy épp kétajtós szekrény vállam lesz, mint a férfiaknak. De edzőként pontosan tudom, hogy erről szó sincs! A tömegelés lényege ugyanis az, hogy megteremtsük a kellő izomtömeget, amit a szálkásítás során láttatni tudunk, enélkül csak vékony alkatot tudnánk elérni” – magyarázza Leirer Aliz csoportos aerobik- és Hot Ironoktató.

szálkásítás, kettlebell

Fotó: Shutterstock

Türelemjáték

Bár létezik az ideális testzsírszázalék-táblázat, mint minden témában, itt is érvényes, hogy minden szervezet egyedi, tehát ahelyett, hogy egy 12-14 százalékos versenyzői testzsírra koncentrálnánk, figyeljük magunkat folyamatosan a tükörben, nézzük, hogyan alakul a formánk.

„A diétának is megvan a kiindulási alapja, hogy melyik tápanyagból hány grammot szabad megenni egy nap, de ezt az alapot aztán mindenkinek saját magához kell alakítania. Ki kell tapasztalnunk, hogy mi a legjobb nekünk, ez pedig hosszú folyamat, sok türelem kell hozzá. Nem biztos, hogy elsőre sikerül, de ha elkezdjük kiismerni a testünk működését, szép eredményt tudunk elérni” – biztat a szakértő.

 

8 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a testzsírszázalékról

 

Ez bizony diéta

A szálkásítás nem életmód, ez bizony kőkemény diéta, ahol a fehér lisztes, cukros kajáknak már a csalónapokon sincs semmi keresnivalójuk. Fontos viszont, hogy ne egyik napról a másikra álljunk át drasztikus étrendre, mert annak egészségügyi kockázata is lehet. A szénhidrátot semmi esetre se hagyjuk el, csak válasszuk az összetett szénhidrátokat, a zab(pelyhet), a basmati, jázmin- vagy barna rizst, a kölest, a kuszkuszt stb.! A fehérjét sokféle élelmiszerből (csirke és más sovány húsfélék, tojás, halak, tofu, sovány túró stb.) be tudjuk vinni, tehát nem kell „csirkemérgezést” kapnunk a diéta alatt sem.

„Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a szálkásítás, pláne egy versenyfelkészülés alkalmával nem az evés élvezetéről szól, főleg, ha korábban különösen szerettük a gyorséttermi, zsíros, cukros ételeket. Ha azonban nem versenyzői babérokra törünk, heti egy csalóétkezés nemhogy belefér, de még jó hatással is lehet a diétánkra. Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalóétkezés ne csapjon át csalónapba, csalóhétbe. A kiegyensúlyozott táplálkozás követése során pedig szerencsére már minden ételt el tudunk készíteni diétás verzióban is, így élvezhetjük az ízeket, a diéta megfelelő elhatározással és fokozatos átállással igenis lehet élvezetes!”

zöldség, saláta, diéta

Fotó: Shutterstock

Ennyi kell

SZÉNHIDRÁT: A diéta elején 2 gramm/testtömeggel számoljunk, vagyis egy 50 kilós nőnek 100 gramm szénhidrát/nap a szükséglete. Kezdjük el így a szálkásítást, és várjunk minimum másfél, de inkább két hetet, amíg adaptálódik a szervezetünk. Onnantól látni fogjuk, hogy kevesebb vagy több szénhidrátra van-e szükségünk. Hetente 0,5-1 kilónál többet ne fogyjunk, ha ez bekövetkezne, nyugodtan emeljünk kicsit a szénhidrát-bevitelen.

FEHÉRJE: 2,5 vagy akár 3 gramm/testtömeggel is számolhatunk, hiszen az izomépítés egyik alapjáról, a fehérjéről beszélünk. Érdemes aerob edzéseket is beiktatnunk a diéta sikeressége érdekében.

NE FÉLJÜNK SEGÍTSÉGÜL HÍVNI A TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐKET: A BCAA és a glutamin aminosavak remekül segítenek ebben a helyzetben. Súlyzós edzés után pedig ne feledkezzünk meg a jól megérdemelt turmixról és egy kis szénhidrátról izmaink fejlődése érdekében.

ZSÍROK: Zsírok nélkül nincs fogyás, de 0,8-1 gramm/testtömegnél többet ne vigyünk be a szervezetünkbe, azt is leginkább olívaolajból, magvakból, lenmagolajból stb..

 

Tévhitek és tények a szálkásításról

 

Sok múlik az anyagcserén

A szálkásító étrendnél figyelni kell, hogy az anyagcsere ne lassuljon le. Ennek oka lehet például a túl alacsony szénhidrátbevitel (bizony!), ezért ilyenkor több szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe, hogy elinduljon a fogyás. De az anyagcsere lassulása akkor is bekövetkezhet, ha már nagyon hosszú ideje követünk egy bizonyos diétát.

 

„Formás, szálkás testet szeretnék! Hogyan eddzek?” – A szakértő válaszol

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink