Szeretne változtatni az alakján, fogyni, esetleg hízni szeretne, vagy csak egyszerűen egészségesen akar élni? Kérdései vannak, de nincs, aki válaszoljon rájuk? Segítünk!

Az edző válaszol – Hogyan őrizhetjük meg a súlyunkat karácsonykor?

Tegye fel mozgással, táplálkozással és életmóddal kapcsolatos kérdéseit az info@dietafitnesz.hu e-mail címre, Czanik Krisztián személyi edző válaszol.

A probléma: 60 év felett, ha valaki mostanában kezdett áttérni az egészséges életmódra, mit tehet, hogy karbantartsa a testét?

Válasz: Az egészséges életre való törekvés már önmagában dicséretes, és ha az ember megteszi az első lépést, ami a legnehezebb, akkor már semmi sem állhat az útjába. Az egészséges élet két alappillére a táplálkozás és a mozgás. A három főétkezés mellett javaslom, vegyen fel az étrendjébe két köztes étkezést is, amelyek elsősorban gyümölcsöket tartalmazzanak. A főétkezéseknél pedig törekedjen az adalékanyag-mentes, természetes, csekély feldolgozási fokot igénylő ételek fogyasztására. Például a köretként elfogyasztott zöldségeket nem nagyon felaprítva, inkább nyersen, a húst, halat roston sütve fogyassza. Az úszás nagyon jó ötlet, de én kiegészíteném heti két otthoni edzésprogrammal is, amely kezdődjön 15 perc biciklivel, majd guggolás-fekvőtámasz-törzsemelés hason fekvésből hasprés, 10-10 ismétlés 4-6 sorozatban, amit levezetésképpen 15 perces bicikli kövessen.

A probléma: Hány percig és mit kell végezni az ideális bemelegítéshez? Sokszor tanácsolják, hogy legalább 15 percet kocogjunk, vagy legalább ennyi ideig használjuk az elliptikus gépet. Azt is mondják, hogy tudjuk le a kardiót az edzés elején, és legyünk tovább a gépeken, és csak utána kezdjük el a súlyzós edzést. K

A válasz: A megfelelő bemelegítés 10 perc alacsony intenzitású mozgást jelent, ami lehet bicikli vagy séta, de kocogás semmiképpen, hiszen a bemelegítés célja a vérkeringés fokozása, a szervezet felkészítése az előtte álló terhelésre. Ha leszálltunk a bicikliről vagy a futópadról, melegítsük be a felsőtestünket is, ez legyen néhány gimnasztikai mozdulatsor, váll- és karkörzések, törzsdöntés és törzshajlítás, és csak ezután kezdjünk bele az anaerob, súlyzós edzésbe. Az aerob programot tegyük az edzés végére, és ne szakítsuk meg, próbáljunk megállás nélkül, egy gépen hosszabb időt eltölteni.

A probléma: Miért van az, hogy bizonyos esetekben, ha picivel több szénhidrátot, esetleg cukrot eszünk, kiver minket a víz, remegés foghat el minket és elálmosodunk?

A válasz: Az evés utáni fáradtság, rossz közérzet oka lehet, hogy a szervezet az elfogyasztott táplálékot nem tudja elég gyorsan energiává alakítani. Esetleg egy kis Q10-et tartalmazó, jó minőségű táplálékkiegészítő segíthet, hiszen a szervezet 30 felett már jóval kevesebb Q10-et termel. De kiváltó ok lehet egyéb vitaminhiány vagy túlsavasodás, esetleg a mindennapokban elfogyasztott adalék, méreganyagok a szervezetben, amit a mai táplálkozásban nem olyan nehéz felhalmozni A problémát elsőként megfelelő táplálkozással, méregtelenítéssel, lúgosítással kell orvosolni, de ha a panaszok rövid időn belül nem csökkennek, mindenképpen fel kell keresni a háziorvost!

A probléma: Hogyan őrizhetjük meg a súlyunkat a karácsonyi ebédek mellett?

karácsony, hízás, súly

Fotó: shutterstock

A válasz: Egy kis odafigyeléssel a karácsonyi menü is lehet alacsonyabb kalóriatartalmú. Az ilyenkor szokásos pulyka- és halételek, megfelelőképpen elkészítve, tökéletesen megfelelnek az elvárásaidnak. Olyan főzési eljárásokat alkalmazzunk, melyekkel zsiradékot takaríthatunk meg: római fazék, grillező, grillserpenyő, alufólia. A halászléhez ne együnk kenyeret, és készítsünk nyers zöldségekből is köretet. Karácsonykor a bejgli és más sütemények is az asztalra kerülnek, de ha a nap első felében, egy-egy köztes étkezés alkalmával fogyasztjuk ezeket, és egyszerre nem eszünk belőlük, csak keveset, nagy baj nem történhet. Fűszerezésre a nyers hagyma, a torma, a gyógyfűecet és a száraz fűszerek alkalmasak. Konyhasó helyett használjunk Himalaya-sót, cukor helyett pedig kis mennyiségben xilitet. Ha időnk engedi, folytassuk a mozgást az ünnepek alatt is.

Gyakorlatok Czanik Krisztiántól a Diéta és Fitneszen:

Alakformálás gumikötéllel

Rehabilitációs gyakorlatok térdműtét után

Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak

Gyakorlatok kettlebellel

20 perces hatékony alakformáló torna otthonra

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink