A feszes fenék és a tónusos izomzat minden nő álma – ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres edzés. Ha még nem találta meg az önnek leginkább megfelelő edzésformát, próbálja ki a CrossCore-t, amitől nemcsak feszesebb külsőre tehet szert, de javíthatja tartását, erőálló képességét is.

Komplex edzés: CrossCore

CrossCore: az „instabil” TRX

A CrossCore nem más, mint egy felfüggesztett erősítő eszköz, amelyen – a TRX-hez hasonlóan – a saját testsúlyunkkal végezhetünk különböző gyakorlatokat. A hasonlóság abból adódik, hogy ezt az edzésmódszert és eszközt a TRX-ből fejlesztették ki. De a CrossCore annyiban más, hogy nem stabil: a két kötélszár egy központi csigához van erősítve, így a kötélszárak mozognak, ezáltal sokkal nehezebb megtartani az egyensúlyt és elvégezni a feladatokat.

Teljes edzés minden alkalommal

A CrossCore és az erre épülő köredzéses órákon alkalmazott gyakorlatok nincsenek külön testrészekre bontva, mint mondjuk akkor, amikor egy konditeremben edzünk. tehát nem tarthatunk kifejezetten csak láb- vagy csak váll-karnapot. Persze a CrossCore-ban is van erre lehetőség, de a gyakorlatok nagy része mindig valamilyen más izomcsoporttal együttműködve dolgoztat, és ez az, amitől komplex lesz az edzésünk. A sokszínűségét az adja, hogy választhatunk csoportos edzést, csoportos köredzést, futásfejlesztő órát, de akár privát személyi edzést is.

Győzzük le a fáradtságot!

Aki szereti a változatosságot, annak a CrossCore-köredzést ajánlják az edzők, ugyanis ezeken az órákon már előkerül a medicinlabda, a flexibilis rúd, a húzódzkodókeret, a fitball, a koordinációs létra és a párna is, amikkel még színesebbek lesznek az edzések. Ezekkel az eszközökkel olyan jól ismert gyakorlatokat végezhetünk, mint guggolás, kitörés, fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás, különböző húzások és tolások. Ha hetente minimum kettő, de inkább három alkalommal járunk CrossCore-órára, már elmondhatjuk, hogy intenzív edzéstervet követünk.

A gyakorlatoknak és a rendszerességnek köszönhetően megváltozik az állóképességünk, fejlődik az izomzatunk ellenálló képessége a fáradtsággal és a terheléssel szemben, valamint megváltozik a közérzetünk is. Energikusabbá válhatnak a mindennapjaink, magabiztosabbak lehetünk – már csak a szép tartás miatt is –, és javulhat a keringési rendszerünk is.

crosscore, edzés, trx, mozgás

CrossCore olyan eszköz, mint a TRX, de a szabadon futó kötélen több gyakorlatot lehet végezni és több dimenzióban alakítja a testet
Fotó: Shutterstock

Megszűnik a hátfájás

Bár számos sikertörténet létezik arról, hogy tíz-húsz kilótól hogyan szabadult meg valaki a CrossCore-ral, a látványos fogyások helyett ez az edzésforma inkább a következőről szól. „Az egyik vendégem több mint két éve jár hozzám edzeni. korábban sosem volt sportos alkat, sőt testnevelésből is fel volt mentve. Az elmúlt 2 évben azonban a sport szerves részévé vált az életének. Mivel irodai munkát végez, korábban rendszeresen beállt a háta, fájt a válla, különböző panaszai voltak. Most heti 2-3 alkalommal jár edzeni, és mára fittebb, energikusabb lett, megszűnt a hátfájása, és már a válla sem ropog” – meséli szakértőnk. Emellett persze megszabadulhatunk az úszóguminktól is, és feszesebb tónusra is szert tehetünk, ha kitartóan edzünk.

Csupán 6 hét!

A keringésre gyakorolt jótékony hatás bármilyen edzésformánál megfigyelhető, de a CrossCore esetében az említett komplex izomfejlesztést tekintve ez még inkább jelen van, mivel egy edzésen szinte az összes izomcsoportot átmozgatjuk. Hat hét edzés után pedig már elkezdenek kirajzolódni a szálkás izmok a test valamennyi területén: előbb a karokon, majd a lábakon, végül pedig a hasfalon. Persze ez csak általánosítás, alkattól – és génállománytól – függően ez az idő lehet hosszabb vagy rövidebb is.

Heti edzésterv

6 erősítő plank gyakorlat, amit imádni fog!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink