A rendszeres sportolás a jótékony hatások mellett bizony veszélyeket is rejt magában, a különböző sportsérüléseken túl a bőrt is érhetik káros hatások. Összegyűjtöttük a leggyakoribb veszélyforrásokat és azokat a módszereket, melyekkel megóvhatod bőröd egészségét.

Óvd meg a bőröd egészségét sportoláskor is!

 

bőrvédelem, sport, edzés

A bőrvédelem sportolás közben is nagyon fontos!
Fotó: Shutterstock

Gépek, sporteszközök közös használata – BŐRFERTŐZÉSEK

Egy edzőteremben rengeteg ember használja a gépeket és sporteszközöket nap mint nap. A különböző kórokozók, baktériumok, gombák, vírusok könnyen megtapadnak a felületükön, és kedvező körülmények között sokáig életben is maradnak, ezért könnyen terjednek, egyebek mellett csúnya bőrfertőzéseket okozva.

MIT TEHETSZ? Töröld le a kihelyezett fertőtlenítővel az eszközöket és felszereléseket, mielőtt használatba vennéd azokat – akkor is, ha úgy gondolod, már megtették előtted. Edzés közben soha ne érintsd meg az arcod szabad kézzel. Bőrgyógyászok szerint az arcon megjelenő kellemetlen pattanások, fertőzések okozója gyakran a piszkos kézről kerül a bőrre.

 

Meleg környezetben végzett komoly fizikai munka – MELEGKIÜTÉS (MILIARIA)

A magas hőmérséklet és a páratartalom miatt a verejtékcsatornák eldugulhatnak és megduzzadhatnak, ami kiütések megjelenéséhez vezet. Ezek többnyire apró rózsaszín vagy piros pöttyök, amelyek hasonlítanak a pattanásokra, és leggyakrabban a hajlatokban vagy olyan területeken jelennek meg, ahol a ruházat rendszeresen súrolja a bőrt.

MIT TEHETSZ? A bőrvédelem érdekében viselj légáteresztő anyagból készült kényelmes sportruházatot, és edzés közben folyamatosan hidratálj. Melegebb időben futás, kerékpározás közben időről időre állj meg, és pihenj árnyékos helyen. Viselj hűsítő kendőket, különösen a kritikus területeken.

 

Találd meg a tökéletest! Kalauz a sportmelltartó kiválasztásához

 

Sportolás a szabadban – BARNA FOLTOK A BŐRÖN

Az UV-sugárzás súlyosan károsíthatja a bőrt, ami a kollagén bomlásához vezet. Ez egy idő után a bőr elszíneződését okozhatja (nem beszélve arról, hogy a bőrrák kialakulásának kockázata is megnő).

MIT TEHETSZ? Szabadtéri sportolásnál nagyon fontos széles spektrumú fényvédő használata minden olyan bőrfelületen, amelyet nem véd ruha. Legalább 30 perccel indulás előtt célszerű felvinni a krémet, és nem szabad elfeledkezni arról, hogy legalább kétóránként meg kell ismételni a műveletet. Érdemes kimondottan sportoláshoz ajánlott, víz- és izzadásálló készítményeket választani.

 

Szoros ruha – PATTANÁSOK, BŐRFERTŐZÉSEK

A túl szoros, feszes ruházat (főleg a pamutból készültek) alatt sokszor „megül” az izzadság, és a baktériumok elszaporodnak. Ez irritálja a bőrt, és pattanások, aknék alakulnak ki. (Nem összetévesztendő a melegkiütéssel!) Emellett az állandó irritáció a bőrön piros foltok megjelenéséhez vezethet, amelyek könnyen megrepednek, elsebesednek.

MIT TEHETSZ? A legjobb, ha edzés után azonnal lezuhanyozol és tiszta ruhát húzol. Elkerülheted a pattanások kialakulását megfelelő sportruházat viselésével. A bőrvédelem érdekében ne viselj pamutruhát, pamut aláöltözetet, részesítsd előnyben a technikai, légáteresztő anyagból készült darabokat. Szükség esetén használj benzoil-peroxid tartalmú tusfürdőt: ez eltávolítja a testről a felesleges olajokat, zsírokat, baktériumokat és egyéb szennyeződéseket. Ha a hátadon, mellkasodon pattanások jelennek meg, szalicilsavat tartalmazó készítményekkel kezeld a bőrödet naponta legalább kétszer.

Ha pedig bőrirritációként piros foltok jelennek meg a bőrödön, mosd át langyos vízzel, és alkalmazz antibiotikus kenőcsöt a gyors gyógyulás és a felülfertőzés megakadályozásának érdekében.

 

Bőrproblémák: Hogyan kezeld a pattanásos bőrt?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink