A szódabikarbóna sokoldalúságával a háziasszonyok többsége tisztában van: finom süteményekhez adható, remek szagtalanító, kiváló súrolószer és zsíroldó hatása is ismert. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a szépségápolásban is igazi csodaszer

Szódabikarbónás szépségtippek

Test-peeling

A bőre nem lesz fakó, szürke és élettelen, ha a száraz, elhalt hámsejteket szódabikarbónás radírral távolítja el hetente egyszer. A recept ugyanaz, mint az arcradírnál: egy rész vízhez adjon három rész szódabikarbónát, majd zuhanyozás előtt masszírozza át a testét.

Fogfehérítő

Az egyik leggyorsabb módja a fogfehérítésnek, ha belemártja a nedves fogkeféjét egy kis szódabikarbónába, és ezzel átdörzsöli a fogait. Ne használja a szódabikarbónát fogkrém helyett: a fogkrém fluoridot tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a fogbetegségek megelőzésében.

Dezodor

A szódabikarbóna felszívja a nedvességet és elpusztítja a testszagot okozó baktériumokat. Nem hagy foltot a színes ruhán sem. Keverjen el 4 teáskanál szódabikarbónát 10 csepp illóolajjal és ezzel törölje át a hónalját. Figyelem, érzékeny bőrűek óvatosan használják dezodorként a szódabikarbónát, mert irritálhatja a bőrt!

Száraz sampon

Előfordulhat, hogy a hajmosás nem fér bele az idejébe, vagy egy makacs fülgyulladás miatt pár napig jobb, ha nem éri víz a fejét. Ekkor szükség lehet a hajszálak felfrissítésére. Szórjon egy kanálnyi szódabikarbónát a gyökerekre, majd egy kefe vagy ecset segítségével oszlassa el a hajszálakon.

Hajápoló

A különböző hajformázók és ápolók – habok, szérumok, sprayk, zselék – könnyen felhalmozódhatnak a fejbőrön és a hajszálakon, amitől a haj ragacsossá, petyhüdtté válhat. Ezen segíthet a szódabikarbóna: szórjon a tenyerébe annyit, mint a samponjából szokott, masszírozza a hajába, majd öblítse le. A haja tisztább, fényesebb és könnyebben kezelhető lesz.

Arcradír

A szódabikarbónával könnyedén eltávolíthatja az elhalt hámsejteket, és üdévé, egészségessé varázsolhatja az arcbőrét. Készítse el saját hámlasztó arcradírját: három rész szódabikarbónához adjon egy rész vizet. A masszával dörzsölje át az arcát gyengéd, körkörös mozdulatokkal, majd öblítse le langyos vízzel. Ügyeljen arra, hogy ne dörzsölje túl erősen a bőrét, mert könnyen megsértheti a bőrfelszínt, szabad utat engedve a kórokozóknak.

Körömápoló

Ahelyett, hogy a felpuhult körömágyat durván visszatolná vagy levágná a száraz bőrdarabokat, szódabikarbónás körömkefével masszírozza át a körmeit (ez fehéríti az igénybe vett körmöket), majd készítsen egy rész vízből és három rész szódabikarbónából masszát. Körkörös mozdulatokkal masszírozza a körömágybőrbe, ezzel segítve az elhalt hámsejtek távozását. Ezután öblítse le a kezét meleg vízzel, majd fejezze be a manikűrt a szokásos módon.

Bőrnyugtató

Bőrpuhítóként és bőrnyugtatóként is funkcionál, csökkenti a bőr felületén található irritációkat, mint amilyeneket egy enyhe leégés okoz. Enyhíti a borotválkozás utáni bőrpirosságot is. 1 csésze vízhez adjon 1 evőkanál szódabikarbónát, kenje fel az oldatot az irritált bőrfelületre, hagyja megszáradni, majd hideg vízzel öblítse le. Ha az arcon használja, kerülje a szem környékét.

Ausztrália kincse: a teafaolaj

Okos praktikák napégésre

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink