Az edzőtermekben sokan előnyben részesítik a kardiogépeket. A zsírégetés nagyuraiként tekintenek rájuk, és nem is tévednek nagyot. Ám akad néhány egészen téves elképzelés ezekkel a csodamasinákkal kapcsolatban, amelyeket nem árt helyre tenni.

4 mítosz kardiogépre – és a valóság

1. Fogyni csak a „zsírégető program”-mal lehet igazán

Sok, kardiogépen – futópad, elliptikus tréner, kerékpár – edző ember azt gondolja, azzal teszi a legjobbat, azáltal égeti el a legtöbb zsírt, ha edzéskor a „zsírégető program”-ot választja. A zsírégető program többnyire közepes intenzitású edzést jelent, nem túl magas pulzusszámmal. Ez azonban leginkább szívkímélő program, nem feltétlenül ezzel fogja a legtöbb zsírt elégetni. Természetesen nagyon előnyös, kíméli a szervezetet és égeti is a zsírt, de minél keményebben edz, annál több zsírt fog elégetni, így ne dőljön be a gépeken található hangzatos elnevezésű programoknak.

Akcióterv: A zsírégetőnek minősített programokat tarkítsa intervall edzésekkel. Ez azt jelenti, hogy időről időre dolgozzon nagyon magas intenzitáson, magas pulzusszámmal, majd térjen vissza a közepes intenzitáshoz. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Például futópadon fusson közepes intenzitáson 2 percig, majd fusson nagyon magas intenzitáson 30 másodpercig, ezek után pedig térjen vissza az újabb 2-3 perces közepes intenzitáshoz

2. Ne higgyen a számoknak!

A kardiogépeken, a kijelzőn megjelenő elégetett kalória számszerűsített összege nem feltétlenül fedi a valóságot. Sőt! Hiába programozza be a nemét, korát, testsúlyát, a kijelzőn megjelenő szám mindössze egy tipp, valamiféle becslés. Ugyanis azok az emberek programozzák, állítják be a gépeket, akik összeszerelik. Sőt ők is tesztelik. Így magukhoz képest állítják be a gépeket is, ami ezáltal nem fogja az elégetett kalória pontos mennyiségét kiírni. Tehát, ha úgy gondolja, hogy a kijelzőn látott szám alapján simán elégette egy sajtburger kalóriamennyiségét, és az edzés után ezzel jutalmazná magát, gondolja át a tervét még egyszer. A látott szám többnyire 10–30 százalékban eltér a valóságtól, többnyire pluszban.

Akcióterv: Legyen óvatos! A kardiogépeken kijelzett számok a legtöbb esetben nem jelentenek többet puszta becslésnél. 1,5 kilométer közepes intenzitású futás vagy kocogás során körülbelül 100 kalóriát éget el a szervezet. Ha ehhez képest túl magas számot lát a kijelzőn, akkor kezdjen gyanakodni. A legjobb, ha beruház egy megbízható pulzusmérő órába.

3. Futópadon pont olyan

Hasznos futni, úgy a szabadban, mint a futópadon. A futópad rendelkezésre áll akkor, amikor rossz az idő, szakad az eső, hullik a hó, vagyis nem éppen barátságos az időjárás a kocogáshoz vagy gyalogláshoz. De a gép semmiképpen nem helyettesíti a természetet. Gondolja csak végig, a padon a szalag gyakorlatilag húzza a lábat, mintegy lerövidíti a lépéseket és csökkenti az edzés hatékonyságát. ráadásul a pad egy bizonyos szintre van beállítva, nem biztosít kellő változatosságot. szemben a természettel, ahol nem segíti gép a futást vagy a gyaloglást, és ahol mindenféle lejtők, emelkedők nehezítik az edzést.

Akcióterv: Amikor csak teheti, menjen és fusson a szabadban. Változtassa a környéket, parkokat. Amikor pedig erre végképp semmi lehetőség, akkor állítson a pad magasságán. Időnként emelje jó magasra, máskor pedig állítsa lejtőre.

4. A szívritmuskijelző alapján kell változtatni a mozgást

Nem szabad elfelejteni, hogy a kalóriaszámlálókhoz hasonlóan a szívritmust kijelzők is csak becsült értéket jeleznek. Kiindulópontnak persze nagyon jók, de ezek a kijelzők szórványos adatokra támaszkodnak. Sokkal erőteljesebb a szívverés a mellkasnál, mint a kézen keresztül. Ezek a gépek ugyanis úgy mérik a szívritmust, hogy meg kell fogni rajtuk egy kart vagy kapaszkodót. Így azon is múlik a mért érték, hogy milyen erősen szorítjuk a kart vagy hogy sovány, illetve húsosabb a kezünk.

Miért ne viseljünk 100%-ban pamutból készült ruhát az edzésen?

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink