Van, amikor úgy érezzük, hogy a feszültségünk szinte kézzel fogható, így nem kérdés, stresszes időszakot élünk meg vagy a magánéletben, vagy a munkában. Előfordulhat azonban, hogy úgy érezzük, minden nyugodt körülöttünk, bennünk, de a valóságban, a felszín alatt mégis feszültség van. A szervezet ilyenkor is jelez, hogy gond van. Összegyűjtöttük a test tíz csendes, figyelmeztető üzenetét arról, hogy ideje szünetet tartani.

A stressz alattomos, néma jelei

1. TÜNET
Hétvégi fejfájás

Egy zűrös hét után úgy érezheti, végre megnyugodhat, ám ilyenkor jön a meglepetés, a kínzó fejfájás. A várakozásokkal ellentétben a stressz-szint csökkenése növelheti a migrénes roham kockázatát, amiben valószínűleg a kortizol nevű stresszhormon játszik szerepet. Hogy minimalizálja a migrén kialakulásának esélyét, tartsa hétvégén is a hétköznapi alvási és étkezési rutinját, és emellett mozogjon, sétáljon nagyot a friss levegőn.

2. TÜNET
Fájdalmas menstruáció

A stressz a normál biológiai folyamatokra is hatást gyakorol, úgynevezett stresszhormonok szabadulnak fel, a hypothalamuson keresztüli hormonális szabályozás sérül, nem a megszokott módon mennek végbe a ciklus fázisai, késik a menstruáció, de akár ki is maradhat. Egy Harvard-tanulmány szerint a stresszes életet élő nőknél kétszer akkora valószínűséggel fordul elő fájdalmas menstruáció, mint azoknál, akik nyugodtabb életet élnek. A menstruáció alatt végzett kíméletes mozgás csökkenti a stresszt, enyhíti a görcsöket.

3. TÜNET
Fájdalmas állkapocs

Egy-egy feszültséggel teli időszak után gyakran ébred arctáji fájdalommal? Ennek éjszakai fogcsikorgatás lehet az oka. A fogakra nehezedő tartós nyomás, szorítás, a folytonos csikorgatás érinti az állkapocs ízületeit, a fogakat, a fogínyt, a rágóizmokat és akár néhány csigolyát is. A fogcsikorgatás nem csak az állkapocs ízületeire, de a környékükre is hatással van. Először megfeszülnek, majd megkeményednek a rágóizmok, aztán a nyak és a torok izmai következnek. Fejfájás és krónikus fülzúgás is lehet a fogcsikorgatás következménye.

4. TÜNET
Fogínyvérzés

Fogorvosok szerint a stresszes betegeknél nagyobb a parodontális megbetegedések kockázata, mint azoknál, akik viszonylag nyugodtabb életet élnek. A stresszhormon, a kortizol krónikusan emelkedett szintje károsíthatja az immunrendszert, megkönnyítve a baktériumok behatolását az ínybe, de kisebb fekélyek, sebek és herpesz is könnyebben kialakulhat. Fordítson még nagyobb figyelmet a megfelelő szájhigiéniára, és járjon rendszeresen fogorvoshoz.

5. TÜNET
Rémálmok

A rossz álmok elsődleges okozója a túlzott stressz. Megfigyelték már, hogy egy fokozottan stresszes időszakban gyakoribbak a rémálmok. Ez, bár nagyon kellemetlen, teljesen normális jelenség. Amint csökken a stressz, a rémálmok is elmúlnak. A megfelelően kialakított alvási szokások segítenek megakadályozni a rémálmokat: feküdjön le mindig ugyanabban az időpontban, ne tévézzen elalvás előtt közvetlenül, és ne fogyasszon alkoholt és koffeint.

6. TÜNET
Pattanásos bőr

A feszültség hatására felszökik a szervezetben a stresszhormonként ismert kortizol szintje. Ez olyan hormonális változásokat indít el, amelyek hatására a faggyúmirigyek több zsírt termelnek, ami pattanások kialakulásához vezet. Érdemes a bőrt szalicilsavas, alkoholmentes készítményekkel kezelni. Ha a bőr állapota néhány héten belül nem javul, keressen fel bőrgyógyászt.

7. TÜNET
Édesség utáni vágy

Egyes emberekben bizonyítottan megnő a csoki utáni vágy stresszes időszakokban. Egy friss kutatás a stressz által aktivált hormonok receptorait lokalizálta a szájüreg ízlelősejtjeiben. Ezek a sejtek felelősek elsősorban az édes íz érzékeléséért. Az eredmények szerint a stresszhormonok (jelen esetben a glükokortikoidok, GC) stressz bekövetkeztekor közvetlenül hatnak az ízérzékelő sejtekre. Vagyis a stressz befolyásolja, miként érezni a cukrok vagy más ízfokozók ízét.

20 stresszoldó módszer, hogy megszabaduljon a gyomoridegtől

Stresszűző diéta, nyugtató ételek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink