Azt, hogy ki mennyit és milyen intenzitással kardiózik, egyéni célok határozzák meg, de az biztos, hogy senkinek sem árt. Okosan és mértékkel nemcsak izmot nem vesztünk, de a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Kiss Gergely személyi edző pedig azt is elárulja, hogy mit jelent az aerob és mit az anaerob edzés!

Segíti a fogyást, fejleszti a kondíciót: a kardió igazi „csodaszer”

Mi az a kardió?

A cardio görögül annyit tesz: szív, tehát a kardió magába foglal minden olyan mozgásformát, amely a szívet, az érrendszert és a tüdőkapacitást erősíti, növeli.

kardió, kardióedzés, futás

Fotó: Shutterstock

A kardióedzésnek két fajtája van: az aerob edzés alatt a szervezet oxigéndús állapotban van, vagyis a szervezetünknek nem kell küzdenie vagy kilépni a komfortzónából. Az ilyen mozgásforma leginkább az alap-állóképesség növelésére alkalmas, mert a szervezetünk könnyen hozzászokik az egyenletes terheléshez – ezért érezzük azt egy idő után, hogy órákig képesek lennénk futni. Ennél hatásosabb az anaerob edzés, amikor a szervezetünket időszakosan oxigénhiánynak tesszük ki. Ilyen a HIIT-edzés is, amivel az állóképesség mellett az izomzatunkat és a VO2 maxot is növelni tudjuk.

 

Hatékony alakformáló edzés: az ugrókötelezés

 

A kardió edzés hatása a szervezetünkre

– Képzeljünk el egy autót, amelyik folyton csak a dugóban araszol, évekig. Majd hirtelen felszabadul az út, tudna hajtani padlógázzal, de a sok lerakódástól, az évekig tartó araszolástól lefullad a kocsi, mert nincs megjáratva a motor. A szervezetünk éppen ilyen! Ha nem tartjuk rendszeresen karban, és nem tisztítjuk meg a lerakódásoktól, sőt nem előzzük meg a kárt, akkor egyszer csak cserben fog hagyni – világít rá Kiss Gergely személyi edző. De a kardiózás nem csak karbantartásra alkalmas, a vércukorszintet is optimalizálja. – Volt egy 230 kg-os vendégem, aki 80 kg-ot fogyott csak kardiózással. Amikor elérte a 150 kg-ot, letehette az inzulint.

 

A kardió hormonális hatásai

Mint minden mozgás, a kardióedzés is endorfint termel. Ez segít a depresszió és a fejfájás leküzdésében, csökkenti a fájdalomérzetet, a kimerültség érzését. Ha pedig kevesebb a stressz, akkor a szervezetünk kevesebb kortizolt termel, egy olyan hormont, amely lebontja az izmokat.

 

3 tipp, hogy több boldogsághormont termeljen a tested

 

Kutatás

Egy amerikai kísérletben élsportolókat teszteltek. Az egyik csoport 1 órás aerob kardióedzésen vett részt (futás egyenletes tempóban), míg a másik csoport 15 perces anaerob kiképzést kapott. A vizsgált időszak végén összevetették a két csoport teljesítési képességeit, és azt találták, hogy azok, akik a 15 perces intervall edzésen vettek részt, jobban teljesítettek, mint akik a hosszabb, de a komfortzónából nem kizökkentő edzésen. Az állóképesség fejlesztéséhez tehát fontos a változatos edzésterv, amikor különböző intenzitásban dolgozunk; valamint az intervalltréning az, amely után a legtovább tart az úgynevezett utózsírégetés.

 

FitPercek: Mik a zsírégetés alapszabályai? Szakértőnk válaszol (videó)

 

Éhgyomorra kardiózni: jó vagy sem?

– Sokan gondolják úgy, hogy kardiózni éhgyomorra a legjobb, de az üres gyomorral az a baj, hogy az alvást követő 8-10 órás éhezést megtoldjuk még egy kis munkával, amihez energiára van szükségünk. De honnan lenne a szervezetünkben energia, ha már 8 órája nem ettünk? Az izmokból. Tehát a szervezetünk az izmunkat kezdi felfalni kora reggel, a zsírok helyett. Kardiózás előtt nem muszáj szilárd ételt venni magunkhoz, jó választás lehet egy turmix, de leginkább BCAA shake. Ezt ugyanis már nem kell emészteni, így nem von el energiát a szervezettől, ráadásul segít megakadályozni, hogy az izmunkból nyerjünk energiát, így valóban a zsírokhoz tud nyúlni a szervezet – állítja Kiss Gergely.

 

Túlsúlyosan csak óvatosan futással!

Amennyiben valaki jelentősebb túlsúlytól szeretne megszabadulni, ne a futással kezdje a mozgásprogramját! Kiss Gergely sokkal inkább a biciklizést vagy a gyaloglást javasolja. Ugyanis, ha nagyobb súlyfelesleggel kezdünk neki a futásnak, komoly károkat okozhatunk a térdünkben, a porcokban, az ízületekben. Ahogy a bringa, az úszás vagy a séta és persze a testsúlycsökkentő étrend hatására elkezdünk veszteni a súlyunkból, szép lassan, fokozatosan behozhatjuk a gyaloglás-kocogás váltogatását, majd a kocogást/futást is az életünkbe.

Fogyás futással? Ezeket az alapszabályokat tartsd szem előtt!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink