A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.

Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai

Kiss Gergely személyi edzőt sokan keresik fel életmódváltás és fogyási céllal.

– Edzőként átfogó tudást sajátítunk el az emberi test anatómiájáról, alapvető működéséről, a különböző edzésmódszerekről, technikákról. A szakmai tanfolyamokon, a különféle képzések során a táplálkozás tudományába is lehetőségünk nyílik betekinteni és a fontosabb tudnivalókat a hasznunkra fordítani – mondja a szakember.

A személyi edző nem orvos, és nem dietetikus, mégis az esetek túlnyomó többségében az a tapasztalat, hogy az egészséges (vagy magukat egészségesnek gondoló) emberek nem keresnek fel specializálódott szakembereket, hanem minden kérdésükre az edzőtől várnak választ.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?

 

Életmódváltás és edzés: állapotfelméréssel kezdődik

– A szakmámban eltöltött jó pár évnek, versenyzésnek, önfejlesztésnek, tanulásnak köszönhetően egy egészséges embernek biztonsággal tudok ajánlásokat tenni, de ehhez tudnom kell, hogy orvosilag minden rendben van-e vele. A táplálkozás tudománya annyira sokrétű és komplex, hogy egy rosszul megválasztott étrenddel akár komoly károkat is okozhatunk – magyarázza Gergely. – A közös munkát testösszetétel-méréssel kezdem, ami megmutatja a testben lévő zsír-száraz izomtömegcsont-folyadék mennyiségét, de a végtagokon lévő izomtömeg-differenciákat is azonnal láthatóvá teszi, még több információt adva az edzések felépítéséhez. Ez után alaposan kikérdezhetem a leendő vendégemet az életviteléről, a napi rutinjáról, a különféle szokásairól. Átvesszük az egészségügyi, mozgásszervi panaszokat, sérüléseket, így kiderül, hogy van-e olyan egészségügyi probléma, ami hátráltatná, esetleg megakadályozná a közös munkát. Az étkezéséről is beszélgetünk, átnézem az étkezési naplót.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 2. – Hogyan segít a dietetikus?

 

A szélsőséges diéták tilosak!

Egy felelősségteljes edző csak abban az esetben állít össze étrendet, ha a hozzá forduló vendég egészséges.

– Ebben az esetben is rengeteg tényezőt kell figyelembe vennem. Általában egy hétig vezetett étkezési naplót veszek alapul, ezekből az adatokból tudok számolni napra, napszakra lebontva kalóriát, makrotápanyagokat, szénhidrát-, zsír- és fehérjemennyiséget. Figyelembe veszem, mennyi az aktuális energiabevitel, és a kitűzött testalkat eléréséhez mennyire lenne szükség. Nem konkrét utasításokat, hanem opciókat írok le, hogy egy nap miből mennyit ehetnek. A szélsőséges, divatos és drasztikus megvonásokat követelő diétákat semmilyen körülmények között nem ajánlom soha! Az edzőknek ismerniük kell a megvásárolható táplálékkiegészítőket is. Fontos, hogy ezek, ahogy a nevükben is benne van, csak kiegészítésre szolgálnak, segítenek bizonyos élethelyzetekben, hogy sikerüljön tartani a diétát.

 

Lelki tényezők

„Fontosnak tartom, hogy ne csak a vendégem testére figyeljek, hanem a lelkiállapotára is legyek tekintettel. Hiába a megfelelően összeállított étrend, a remek edzésterv, ha az illető abban a pillanatban nincs ott mentálisan. Vallom, hogy ép lélekkel a test is egészségesebb.”

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.