A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.

Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai

Kiss Gergely személyi edzőt sokan keresik fel életmódváltás és fogyási céllal.

– Edzőként átfogó tudást sajátítunk el az emberi test anatómiájáról, alapvető működéséről, a különböző edzésmódszerekről, technikákról. A szakmai tanfolyamokon, a különféle képzések során a táplálkozás tudományába is lehetőségünk nyílik betekinteni és a fontosabb tudnivalókat a hasznunkra fordítani – mondja a szakember.

A személyi edző nem orvos, és nem dietetikus, mégis az esetek túlnyomó többségében az a tapasztalat, hogy az egészséges (vagy magukat egészségesnek gondoló) emberek nem keresnek fel specializálódott szakembereket, hanem minden kérdésükre az edzőtől várnak választ.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?

 

Életmódváltás és edzés: állapotfelméréssel kezdődik

– A szakmámban eltöltött jó pár évnek, versenyzésnek, önfejlesztésnek, tanulásnak köszönhetően egy egészséges embernek biztonsággal tudok ajánlásokat tenni, de ehhez tudnom kell, hogy orvosilag minden rendben van-e vele. A táplálkozás tudománya annyira sokrétű és komplex, hogy egy rosszul megválasztott étrenddel akár komoly károkat is okozhatunk – magyarázza Gergely. – A közös munkát testösszetétel-méréssel kezdem, ami megmutatja a testben lévő zsír-száraz izomtömegcsont-folyadék mennyiségét, de a végtagokon lévő izomtömeg-differenciákat is azonnal láthatóvá teszi, még több információt adva az edzések felépítéséhez. Ez után alaposan kikérdezhetem a leendő vendégemet az életviteléről, a napi rutinjáról, a különféle szokásairól. Átvesszük az egészségügyi, mozgásszervi panaszokat, sérüléseket, így kiderül, hogy van-e olyan egészségügyi probléma, ami hátráltatná, esetleg megakadályozná a közös munkát. Az étkezéséről is beszélgetünk, átnézem az étkezési naplót.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 2. – Hogyan segít a dietetikus?

 

A szélsőséges diéták tilosak!

Egy felelősségteljes edző csak abban az esetben állít össze étrendet, ha a hozzá forduló vendég egészséges.

– Ebben az esetben is rengeteg tényezőt kell figyelembe vennem. Általában egy hétig vezetett étkezési naplót veszek alapul, ezekből az adatokból tudok számolni napra, napszakra lebontva kalóriát, makrotápanyagokat, szénhidrát-, zsír- és fehérjemennyiséget. Figyelembe veszem, mennyi az aktuális energiabevitel, és a kitűzött testalkat eléréséhez mennyire lenne szükség. Nem konkrét utasításokat, hanem opciókat írok le, hogy egy nap miből mennyit ehetnek. A szélsőséges, divatos és drasztikus megvonásokat követelő diétákat semmilyen körülmények között nem ajánlom soha! Az edzőknek ismerniük kell a megvásárolható táplálékkiegészítőket is. Fontos, hogy ezek, ahogy a nevükben is benne van, csak kiegészítésre szolgálnak, segítenek bizonyos élethelyzetekben, hogy sikerüljön tartani a diétát.

 

Lelki tényezők

„Fontosnak tartom, hogy ne csak a vendégem testére figyeljek, hanem a lelkiállapotára is legyek tekintettel. Hiába a megfelelően összeállított étrend, a remek edzésterv, ha az illető abban a pillanatban nincs ott mentálisan. Vallom, hogy ép lélekkel a test is egészségesebb.”

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Hozzászólások

Gyógyító kedvenceink – Így segít az állatasszisztált terápia
A jelenlétük, a látványuk már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.
Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek
A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez adunk néhány tanácsot.
Keresztirányú gyakorlatok Béres Alexandrával (videó)
A keresztirányú mozgásmintákat már korán elsajátítjuk a kúszással és a mászással. Ezek a mozdulatok segítik a jobb és a bal agyfélteke összehangolt működését, az idegrendszer megfelelő munkáját!
Megjelent a Diéta és Fitnesz legújabb lapszáma!
Hogyan készülj fel a hidegebb őszi időszakra? Valóban csodaszer a kollagén? Többek között erről is olvashatsz a legfrissebb Diéta és Fitnesz magazinban.
„Borzasztó érzés” – Csalók élnek vissza Makány Márta nevével és fogyásával
A divattervező fantasztikus fogyásának történetét az egész ország megismerhette, de Márta öröme mostanában nem felhőtlen: csalók áldozatává vált.
Laktató főétel fogyni vágyóknak: kölessel rakott kelkáposzta (videó)
Hosszú ideig eltelít, egészséges, nagyon finom, belefér a testsúlycsökkentő étrendbe is, és alig több mint 440 kalóriát tartalmaz. Érdemes kipróbálni!
Hogy működik? Energiafelhasználás sport közben
Honnan nyerjük az energiát a testmozgás során, és mire van szüksége a szervezetünknek a különböző típusú edzések alatt? Szakértőnk válaszol.
Szénhidrát a fogyókúrában: eláruljuk, hogy miből mennyit egyél
Mutatunk 10 nagyszerű szénhidrátforrást, amit a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthetsz a megfelelő mennyiségben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.