Az edzés utáni étkezés legalább olyan fontos, mint maga az edzés. Ha jól választunk a konyhában is, gyorsabb a fejlődés, ha viszont üres kalóriákkal tömjük magunkat, feleslegessé válhat az edzőtermi fáradozás. Néhány étel-ital, amit közvetlenül sportolás után inkább hanyagoljunk.

Tilos! Ezeket ne egye sportolás után!

BOLTI SMOOTHIE-K

Egy-egy kiadósabb edzés után nagyon jól tud esni egy smoothie, és nem is rossz döntés, de nem mindegy, hogy milyet választunk. A boltokban kapható, előregyártott italok rengeteg cukrot és tartósítószert tartalmaznak. Készítsük el inkább a saját smoothie-nkat friss vagy fagyasztott gyümölcsből.

CSÍPŐS ÉTELEK

Bizony, még a salsa vagy a srirarcha szósszal készült ételek is ide sorolandók: szeretjük a csípős ételeket és alapvetően nem is egészségtelenek, de nehezen emészti meg őket a szervezet, így jobb, ha edzés után közvetlenül nem ilyen falatokat választunk. Legyen inkább könnyen emészthető a menü, a fehérje kevés cukorral már jobb választás, a szénhidrátok ugyanis segítenek újra feltölteni a raktárainkat.

SZÉNSAVAS ÜDÍTŐK

Az izzasztó csoportos óra után szinte természetes a sóvárgás a frissítő buborékok, a koFfein, na meg a cukor iránt. Mégis, inkább azt javasoljuk, hogy a cukros, szénsavas üdítőket kerülje az edzés után (is). A szervezetnek ilyenkor leginkább hidratálásra van szüksége, azt pedig ezektől az italoktól nem kapja meg, ráadásul a szénsavas üdítők rengeteg kalóriát tartalmaznak és puffasztanak is. Legjobb választás edzés után tehát a mentes víz.

STEAK

A szervezetnek szüksége van a fehérjére, főleg edzés után. Helyes, ha pótoljuk, ha segítjük az izom épülését, de közvetlenül sportolás után inkább hanyagoljuk a steaket és a nehéz ételeket, még ha fehérjében gazdagok is. Megemészteni sem könnyű, a túlzott vöröshús-fogyasztás pedig amúgy sem javallott. Nem arról van szó, hogy letiltanánk a steakről, de edzés után válasszon inkább fehér húst, csirkét, halat.

CSOKOLÁDÉ

Sajnos még egy kemény edzés után sem ajánlott felenni az otthoni csokikészletet, de ha semmiképpen sem bírjuk ki nélküle, legalább egy kicsit várjunk a sportolás után. Az edzés felgyorsítja az anyagcserénket, használjuk ezt ki, együnk inkább egészséges ételeket. Az édesség utáni vágyunkat kordában tarthatjuk cukormentes vagy étcsokiszeletekkel, bogyós gyümölcsökkel.

OLAJBAN SÜLT ÉTELEK

Jobb, ha minél ritkábban fogyasztunk minden olyasmit, amit bő olajban sütnek. Sport után rendszerint megengedőbbek vagyunk magunkkal – mondván, már előre ledolgoztuk, megérdemeljük tehát a sült krumplit – de érdemes ilyenkor is kerülni az olajos ételeket (nem csak a panírozott húsokkal, de az olajos magvakkal is ajánlatos várni egy kicsit), mert lelassítják az emésztést, gátolják, hogy az izomépítéshez szükséges tápanyagok felszívódjanak.

GYORSÉTTERMI ÉTELEK

Hasonlóan a csokihoz, a gyorsételek sem jelentenek jó választást edzés után. Még ha nagyoncsábító is a Burger King vagy a McDonald’s kínálata az edzőterem mellett. Semmi olyan tápanyagot nem tartalmaznak ezek az ételek, amikre a kemény sport után a szervezetünknek szüksége lenne. Még ha izzasztó volt is az edzés, a sót ne a sült krumplival juttassuk be a szervezetünkbe. A transzzsírokkal pedig tönkretesszük minden korábbi munkánkat.

EGYSZERŰ SZÉNHIDRÁTOK

A fehér kenyér és az egyéb pékáruk rövid időre energiával látnak el, de ennek hamar megjön a böjtje. A vércukor leesik, farkaséhesek leszünk, ráadásul az anyagcserénket is lassítják az egyszerű szénhidrátok. Ha izomépítés a cél, sokkal jobb, ha komplex szénhidrátokat választunk, például teljes kiőrlésű gabonát, tésztaféléket vagy zabpelyhet.

ENERGIASZELET

Kézenfekvőnek tűnik edzés után energiaszelettel jutalmazni magunkat, de sajnos rossz döntés. Talán több fehérjét tartalmaznak, mint a csokiszeletek, de az izomépítésben nem sokat segítenek. A boltok polcain található szeletek sok cukrot is rejtenek, tápanyagban viszont szegények. Az edzés után bevitt fehérje származzon inkább tojásból vagy saját készítésű energiaszeletből. Könnyen, gyorsan elkészíthető és garantáltan egészségesebb, mint az előre csomagolt.

Mit nassoljuk edzés előtt, edzés után?

7 napos menetrend, a sztárok edzésterve

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink