Ahogy az edzéshez kell az energia, úgy testmozgás, különösen a hosszabb időtartalmú, intenzívebb sportolás után is fontos visszatölteni a tápanyagokat, valamint az izzadással elveszített folyadékot.

A legjobb ételek, amiket edzés után ehetsz

Az, hogy mit eszünk edzés után, függhet attól is, hogy a nap mely szakában sportoltunk, milyen intenzitással, milyen hosszan. Ha reggel, akkor bizony edzés után jöhet egy könnyű reggeli sok rosttal és fehérjével. Míg ha későbbre tolódik az edzés, akár késő estére, akkor már csak egy nagyon könnyű, vacsorát helyettesítő étkezést érdemes beiktatni. Mindenkinek ismernie kell a saját szervezete igényeit, s ahhoz igazítani a sportolást és a táplálkozást.

 

Folyadékpótlás

Az edzés előtti, alatti és utáni folyadékpótlás egyaránt fontos. Amennyiben az edzésed intenzív volt, akár egy egész liternyi vizet is elveszíthet egy 60 perces sportolás során. Ez nagyon sok, és ha nem pótolod, komoly dehidratációs tünetekkel nézhetsz szembe. A 60-90 percet meghaladó edzés alatt rendszeresen fogyassz vizet, illetve igény szerint izotóniás italt. Ha különösen meleg és párás az idő, akkor gyakrabban lehet szükség a folyadékpótlásra. Edzés után is hidratálj: mivel az erőteljes izzadás, verejtékezés nemcsak folyadék, de ásványi anyagok vesztésével is jár, érdemes az edzés végén valamilyen ásványi anyaggal dúsított sportitalt fogyasztani.

 

Víz vagy izotóniás ital – Melyiket fogyaszt edzéshez?

 

Étkezés

Sokan valódi farkaséhséget éreznek az edzés után. Nekik érdemes nagyon figyelni arra, hogy mit esznek! Tanácsos előre megtervezni és elkészíteni az elfogyasztandó fogást, ugyanis korgó gyomorral, kimerülve hajlamosak vagyunk rosszul megválasztani az ételeinket.

 

Edzés utáni menü

Szénhidrát: A közhiedelemmel ellentétben igenis szükség van szénhidrátra edzés után. Méghozzá az étel 60 százalékát szénhidrátnak kell kitennie. Amennyiben mérsékelt erősségű volt az edzés, mozgás után egy órán belül fogyasszon el 30-40 gramm szénhidrátot, magasabb intenzitású és/vagy hosszabb állóképességi edzés esetén 50-60 gramm szénhidrát bevitelére is szükség lehet. Jó választás lehet ilyenkor a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonából készült fogás.

Fehérje: Természetesen az izmok épüléséhez és regenerálódásához szükség van jó minőségű fehérjére. Az étkezés 25-30 százaléka származzon jó minőségű fehérjéből. Ez nagyjából 20 grammot jelent.

Zsír: A zsíroknak nincs különösebb jelentőségük az edzés utáni táplálkozásban. Az étkezés maximum 10-15 százaléka vagy ennél inkább kisebb része lehet mindössze a zsír, de semmiképpen nem több 10 grammnál.

 

Lehetőségek:

  • 1 db/szelet teljes kiőrlésű vagy korpás zsemle vagy kenyér 5 dkg sovány sajttal vagy sovány szárnyassonkával
  • Aszalt gyümölcs pár szem mandulával vagy kesudióval
  • Joghurttal elkevert zsírszegény túró friss gyümölccsel, néhány darab korpás keksszel
  • Sovány natúr hús zöldségekkel, barna rizzsel
  • Frissen préselt gyümölcslé, cottage cheese
  • Natúr joghurt gyümölccsel
  • Turmix (gyümölcsökkel, némi zabpehellyel, zsírszegény tejjel)
  • Zöldséges omlett
  • Főtt tojás teljes kiőrlésű zsemlével, zöldségekkel
  • Quinoa bogyós gyümölcsökkel és tökmaggal
  • Zablisztből készült palacsinta sovány túróval és gyümölcsökkel

 

Még több ötletet az edzés utáni étkezéshez ebben a cikkünkben találsz!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink