Egyre többen mozognak rendszeresen, mégis növekszik a túlsúlyosak száma. A hiba igen gyakran a rejtett kalóriákban van, amiket némi odafigyeléssel kiiktathatunk az étrendünkből.

Diétacsapda: a rejtett kalóriák is gátolhatják a fogyást!

Valóban tény, hogy egyre többen sportolnak heti rendszerességgel, de ezzel egyidejűleg mégis növekszik a túlsúlyos vagy elhízott emberek száma. Akkor hogy is van ez? A sok divatos, de valójában nem működő diéta és a megfelelési kényszer – már ami a külsőnket illeti – miatt olyan merev szabályok mentén próbálunk egészségesen étkezni, hogy a legnagyobb igyekezetünk ellenére hízunk. Ettől pedig elveszítjük a motivációnkat, egyre kevesebbet járunk sportolni, mígnem végül feladjuk az egészet, és visszatérünk a hétköznapi „junkfood diétához”. A problémát gyakran a rejtett kalóriák okozzák… Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek segítségével könnyebben kiiktathatjuk a táplálkozásunkból a felesleges energiabevitelt.

 

A jutalomfalat

Egy nagyobb bevásárlás során leginkább zöldségek, gyümölcsök, fehér húsok, sovány tejtermékek, teljes kiőrlésű termékek találhatók a bevásárlókosarunkban. Olyan termékek, amelyekre rá van írva, hogy bio, light vagy paleo, nem igaz? Ezzel nincs is semmi baj, mert amikor végignézünk a kosarunkon, büszkeséggel tölt el bennünket, hogy csupa egészséges terméket vásároltunk. Csakhogy… Úgy gondoljuk, hogy ezért a legvégén igazán megérdemlünk egy kis nasikát, az biztosan nem fog megártani. A baj csak az, hogy gyakran pont ezek a kis nasikák tartalmazzák a plusz 200 kalóriákat, amelyek miatt már hetek, hónapok óta nem mozdul a mérleg nyelve.

 

Csínján a light feliratokkal!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valamire ráírják, hogy bio, paleo vagy light, az abszolút beilleszthető még akár egy komoly fogyókúrás étrendbe is. Ez azonban tévedés, és ezért nem elég csak a feliratokat elolvasni. A rejtett kalóriák kiszúrása érdekében mindig nézzük meg az átlagos tápértéktáblázatot a csomagoláson, hogy könnyebben el tudjuk dönteni: valóban megvehetjük-e a terméket, vagy inkább hagyjuk ott a polcon?

 

A diétás csapdája

Kísérlettel bizonyították, hogy ha valamiről azt hisszük, hogy diétás, képesek vagyunk 30 százalékkal többet enni belőle, mint egy hétköznapi fogásból. Pedig attól, hogy valami kevesebb kalóriát, szénhidrátot vagy zsírt tartalmaz, még nem biztos, hogy korlátlanul fogyasztható. Sőt, ha többet eszünk belőle, akkor igazából pontosan ott vagyunk, mintha a nem diétás verzióból fogyasztottunk volna kevesebbet. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, mindig gondoljunk arra a bizonyos 30 százalékra.

 

Vezessünk étkezési naplót!

Sokan úgy hisszük, hogy egészségesen étkezünk, nem esszük túl magunkat, a mérleg viszont meg sem moccan. Ez azért van, mert ha a nap végén visszagondolunk arra, hogy mi mindent fogyasztottunk el, hajlamosak vagyunk szépíteni a dolgokon, és elfelejteni mondjuk azt a két kocka csokit vagy pár falat sütikét, amit a kolléganőnk hozott. Ezért, még ha úgy hisszük is, hogy a nagykönyv szerint étkezünk, inkább vezessünk étkezési naplót, amibe az étel elfogyasztása után azonnal beírunk minden adatot: mikor, mit és mennyit ettünk. Egy hét után világosan fogjuk látni, hogy hol a hiba, és hol bújnak meg a rejtett kalóriák!

 

Lemozogtam, így megehetem!

Egy kiadós edzés után úgy érezzük magunkat, mintha legalább 6000 kalóriát égettünk volna el. Így mit árthat az a fél zacskó chips, fél tábla csoki este a pohár bor mellé, amit még edzés után fogyasztunk el a barátokkal? Ledolgoztuk, nem? Sajnos ez tévedés, a rendszeres sport nem jelenti azt, hogy bármit és bármekkora mennyiségben megehetünk, és nem fogunk hízni. Ha edzés után – főleg este – kalóriában, szénhidrátban és/vagy zsírban dús ételeket fogyasztunk, akkor az energiabevitel és -leadás szempontjából ugyanott vagyunk. Amennyiben fogyni szeretnénk, az edzés utáni étkezés legyen teljes értékű, megfelelő mennyiségű, némi szénhidráttal és inkább több fehérjével. Jutalomként pedig majszoljunk el 1-2 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink