Már javában benne járunk a 2019-as évben, így látható már, melyek azok a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb trendek, amelyek ezt az évet meghatározzák. Persze ezeket sosem szabad túl komolyan venni, hiszen divatos irányzatok, szokások jönnek-mennek, a lényeg sokkal inkább az egészségtudatosságon van.
Egészség
Ha már régóta tervezzük, hogy egészségesebben étkezünk és hagyjuk kicsit „fellélegezni” a szervezetünket, ne halogassuk tovább, vágjunk bele! A télen növesztett zsírrétegtől és a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól tavasszal a legkönnyebb megszabadulni. Már két hét alatt is komoly eredményeket érhetünk el. A lényeg nem a gyors eredmény, a cél, hogy váljon életformává az egészséges étkezés. Ehhez lehet jó kezdet az alábbi kúra.
Napjainkban szinte hetente-havonta jelenik meg valamilyen új vagy újszerű nyersanyag, élelmiszer. Egyre több égtáj gyümölcse, zöldsége, magva, (ál)gabonája, fűszere kapható hazánkban, ezzel is növelve étrendünk változatosságát. Az újítások és a modern élelmiszer-ipari technológiák mellett azonban egyre terjed a „kézműves”, vagyis a múlt és őseink kultúráját felelevenítő élelmiszer-előállítás is. Talán ebben a szellemben, de nemzetünk hagyománytiszteletét is mutatva, újra előtérbe kerülnek az ősi búzafajták. Ezek közül mutatunk be hármat.
A szerencsésebbek csak hírből ismerik a PMS kellemetlen tüneteit, sokaknak azonban pokoli fájdalommal jár a menstruációt megelőző időszak és a menzesz. A görcsöket, a puffadást, a hangulatingadozást azonban az étkezésünkkel képesek vagyunk enyhíteni – vagy éppen erősíteni –, attól függően, hogyan táplálkozunk. Nem kell feltétlenül azonnal erős gyógyszerekhez nyúlni, a megfelelő tápanyagokkal segíthetünk a tüneteken. Íme, néhány étel, amelyeket jobb, ha gyakrabban fogyasztunk a nehéz napokon, és néhány olyan, amelyet inkább kerüljünk el ilyenkor.
A legfélelmetesebb betegségek azok, amelyek hosszú ideig nem járnak tünetekkel. A betegek ugyanis ilyen esetekben nem keresik fel az orvost – hiszen tünet- és panaszmentesen élik a mindennapjaikat –, így aztán a megfelelő kezelés hiányában a betegség lassan tönkreteszi az adott szervet, akár súlyos, életveszélyes állapotot is elő- idézve. Összegyűjtöttük a leggyakoribb „néma gyilkosokat”.
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.