A reggeli ébredés után mindenki szereti egy kicsit átmozgatni az éjszak elgémberedett izmait. Mindez ösztönös, hiszen szüksége van a testünknek nyújtásra. Egészséged megőrzéséhez, nyújtózkodj hát minél többet!

Fontos a nyújtás! Íme a legjobb streching gyakorlatok

Az idő múlásával izmaink egyre kötöttebbé válnak, az ízületek egyre nehezebben mozdulnak. Olyan egyszerű tevékenységek is, – amit korábban gond nélkül elvégeztünk- gondot okozhatnak, mint egy cipő befűzése, vagy egy ruha hátsó cipzárjának felhúzás. Erre mind-mind megoldást jelenthet egy rendszeres nyújtás, vagyis stretching program, ami az izmokat újra rugalmassá teszi és ismét könnyebbé válik a mozgást. Ráadásul nem csak testünkre, de lelkünkre is kitűnő hatással lehetnek a gyakorlatoknak. Óriási előnye, hogy szinte bárhol elvégezhetjük, és időnkből is csak néhány percet vesz igénybe.

nyújtás ízületek

Az ízületek védelmében soha ne feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról!
Fotó: Shutterstock

Milyen kedvező hatásai vannak a stretcing gyakorlatoknak?

  1. Naponta kerülünk olyan stresszhelyzetbe, ami az izmok feszültségét okozza.
  2. A gyakorlatok segítségével a izmokat ellazítjuk, ezáltal a stresszt is levezetjük. Hallgassunk mozgás közben relaxációs zenét!
  3. Az idegrendszerre is kedvező hatással van, hiszen a gyakorlatok közben a figyelmet a légzésre, a nyújtás-ellazulás fázisokra fordítjuk. Ezáltal csökken a belső feszültség, feloldódunk és kikapcsolódunk.
  4. Ezekkel a gyakorlatokkal megelőzhetjük az izomláz kialakulását. Segíti a tejsav és más salakanyagok kiürítését az izomból, ami így gyorsabban regenerálódik, hamarabb képes kipihenni egy-egy fárasztó igénybevételt.
  5. Ráadásul izmaink szebb formálódását is segíti, hiszen az izomrostot körülvevő hártya nyújtása biztosítja az izom megvastagodását, megerősödését.
  6. Nyújtás során megváltozik az izom hossza, tónusa, minek következtében jobb lesz a vérellátás. A szövetek anyagcseréje fokozódik.
  7. Ülőmunkát végzőknek különösen fontos, hiszen az állandóan feszes izmok helytelen ronda testtartást eredményeznek, ez befolyásolhatja szerveink működését. A hát- és mellizmok nyújtásával szebb, egyenesebb tartást érhetünk el.
  8. A comb és a csípőhajlító izmok nagyobb mozgásterjedelme, hajlékonysága, mozgékonysága csökkenti a terhelést a gerincről, ami a hátfájást okozza.

 

Hideg izmot ne nyújtsunk, a stretching gyakorlatokat mindig előzze meg egy 8-10 perces bemelegítés. Kocogjunk, biciklizzünk, vagy végezzünk gimnasztikai gyakorlatok, mint: fejkörzés, karkörzés, törzskörzés, törzshajlítás, térd-, csípőkörzés, guggolás.

– Kerüljük a hírtelen mozdulatokat,

– A gyakorlatokat lassú tempóban, hajtsuk végre.

– Ne rugózzunk. Tartsuk 15 másodpercig egy helyben, azután nyújtsuk még egy kicsit jobban.

– Ismételjük meg 3-4-szer, de sose nyújtsuk a fájdalomhatáron túl.

– Mindig „belülről kifele” és a nagyobbtól a kisebb fele haladjunk. Vagyis kezdjük a gerinc menti, törzs izmok lazításával. Aztán következzen az alsó, majd a felső végtagok nyújtása.

– Fontos, hogy a nyújtás és a légzés összhangban legyen. A legtöbb esetben gyakorlat aktív szakaszában fújjuk ki a levegőt.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.