A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.

Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai

Kiss Gergely személyi edzőt sokan keresik fel életmódváltás és fogyási céllal.

– Edzőként átfogó tudást sajátítunk el az emberi test anatómiájáról, alapvető működéséről, a különböző edzésmódszerekről, technikákról. A szakmai tanfolyamokon, a különféle képzések során a táplálkozás tudományába is lehetőségünk nyílik betekinteni és a fontosabb tudnivalókat a hasznunkra fordítani – mondja a szakember.

A személyi edző nem orvos, és nem dietetikus, mégis az esetek túlnyomó többségében az a tapasztalat, hogy az egészséges (vagy magukat egészségesnek gondoló) emberek nem keresnek fel specializálódott szakembereket, hanem minden kérdésükre az edzőtől várnak választ.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?

 

Életmódváltás és edzés: állapotfelméréssel kezdődik

– A szakmámban eltöltött jó pár évnek, versenyzésnek, önfejlesztésnek, tanulásnak köszönhetően egy egészséges embernek biztonsággal tudok ajánlásokat tenni, de ehhez tudnom kell, hogy orvosilag minden rendben van-e vele. A táplálkozás tudománya annyira sokrétű és komplex, hogy egy rosszul megválasztott étrenddel akár komoly károkat is okozhatunk – magyarázza Gergely. – A közös munkát testösszetétel-méréssel kezdem, ami megmutatja a testben lévő zsír-száraz izomtömegcsont-folyadék mennyiségét, de a végtagokon lévő izomtömeg-differenciákat is azonnal láthatóvá teszi, még több információt adva az edzések felépítéséhez. Ez után alaposan kikérdezhetem a leendő vendégemet az életviteléről, a napi rutinjáról, a különféle szokásairól. Átvesszük az egészségügyi, mozgásszervi panaszokat, sérüléseket, így kiderül, hogy van-e olyan egészségügyi probléma, ami hátráltatná, esetleg megakadályozná a közös munkát. Az étkezéséről is beszélgetünk, átnézem az étkezési naplót.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 2. – Hogyan segít a dietetikus?

 

A szélsőséges diéták tilosak!

Egy felelősségteljes edző csak abban az esetben állít össze étrendet, ha a hozzá forduló vendég egészséges.

– Ebben az esetben is rengeteg tényezőt kell figyelembe vennem. Általában egy hétig vezetett étkezési naplót veszek alapul, ezekből az adatokból tudok számolni napra, napszakra lebontva kalóriát, makrotápanyagokat, szénhidrát-, zsír- és fehérjemennyiséget. Figyelembe veszem, mennyi az aktuális energiabevitel, és a kitűzött testalkat eléréséhez mennyire lenne szükség. Nem konkrét utasításokat, hanem opciókat írok le, hogy egy nap miből mennyit ehetnek. A szélsőséges, divatos és drasztikus megvonásokat követelő diétákat semmilyen körülmények között nem ajánlom soha! Az edzőknek ismerniük kell a megvásárolható táplálékkiegészítőket is. Fontos, hogy ezek, ahogy a nevükben is benne van, csak kiegészítésre szolgálnak, segítenek bizonyos élethelyzetekben, hogy sikerüljön tartani a diétát.

 

Lelki tényezők

„Fontosnak tartom, hogy ne csak a vendégem testére figyeljek, hanem a lelkiállapotára is legyek tekintettel. Hiába a megfelelően összeállított étrend, a remek edzésterv, ha az illető abban a pillanatban nincs ott mentálisan. Vallom, hogy ép lélekkel a test is egészségesebb.”

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink