Nem történik semmi jóvátehetetlen, ha az alábbi szabályokat néhanapján áthágod – sőt, akad közöttük olyan, amelyiket el is felejtheted, mert sokkal inkább tévhit, mint szabály!

7 megszeghető szabály a fogyókúrában

1.„Ne egyél este 6 óra után!”

Kutatások és a táplálkozási szakemberek szerint is a vacsora idejénél figyelembe kell venni az életmódot, a napi aktivitást és persze azt, hogy ki mikor tér nyugovóra – sokkal inkább ez legyen az a fogyókúrás szabály, amit szem előtt tartasz, ne pedig az a bizonyos 6 óra. A nap utolsó érkezésének pontos idejénél sokkal fontosabb (vagy legalább annyira fontos) a vacsora minősége, összetétele és mennyisége.

 

Nyugodt alvás, sikeres fogyókúra – Ezeket az ételeket ne fogyaszd este!

 

2. „Mondj nemet a desszertre!”

Mindig? Ugye, ezt senki sem gondolja komolyan?! Egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy igenis lehet bűnözni egy kicsit, hiszen a teljes édességmegvonás csak még inkább fokozza a vágyakozást, ráadásul a diétába vetett hit és bizalom is könnyebben elpárolog, ha a finomságok állandóan tiltólistán vannak. Határozz meg havonta 1-2 csalóétkezést, amikor megengedsz magadnak egy kis kilengést. De ha ódzkodsz a csalónaptól, van egy talán még jobb megoldás: rengeteg olyan házi készítésű desszert van, amely a súlycsökkentő étrendbe is beleférhet, sokkal gyakrabban, mint a csalónap!

 

Édességek a fogyókúrában: 3 túrós desszert

 

3. „Kerüld a szénhidrátokat!”

Ez nem is fogyókúrás szabály, sokkal inkább egy elterjedt tévhit… A kenyeret és általában a szénhidrátot ősellenségnek tekintik a fogyókúrázók, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden szénhidrát „rossz”. Az összetett (komplex) szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabpehely, a hüvelyesek, a barna rizs fogyasztása diéta során is ajánlott, mert ezek lassan szívódnak fel, stabilizálják a vércukorszintet, hosszabban tartó teltségérzetet biztosítanak. Ami viszont szabály, és ne szegd meg: Figyelj a mennyiségre!

Kerülni kell viszont az egyszerű szénhidrátokat, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ami azután gyorsan vissza is zuhan, újra és újra éhségérzet kialakulásához vezetve, így növelve az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

 

4. „Hagyj el mindenféle cukrot az étrendedből!”

Egy egy olyan fogyókúrás tanács, ami alapjában véve rendkívül fontos: hagyd ki a finomított cukrot az étrendedből (igen, a barna-, a por- és a nádcukrot is)! A hozzáadott cukor sajnos sok élelmiszerben ott rejtőzik, viszont van olyan is, ami nem tiltott!

A gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben természetesen előforduló cukor található, így ezeket az élelmiszereket teljesen kiiktatni az étrendből komoly egészségügyi kockázattal járhat – kivéve persze, ha valamilyen ételintolerancia áll fenn. Nem beszélve arról, hogy a zöldségek, gyümölcsök rostban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítenek az egészség megőrzésében.

 

5. „Ébredés után rögtön reggelizz meg!”

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, amely biztosítja az energiát a lendületes napkezdethez. Vannak, akik szerint minél több idő telik el az ébredés és a reggelizés között, annál valószínűbb lesz, hogy az éhség miatt nem a megfelelő ételek kerülnek a tányérra, ami aztán a vércukorszint ingadozását eredményezi. Ne aggódj, ha azok közé tartozol, akik nem szeretnek ébredés után szinte azonnal enni! Egyél akkor, amikor éhes vagy, a lényeg, hogy megfelelően állítsd össze a reggelidet!

 

Reggelizz, és fogyj! – Tippek típusok szerint

 

6. „Ne nassolj!”

Lásd 2-es pont. Valóban örök érvényű fogyókúrás szabály: ne nassolj agyonsózott, zsíros chipset, fél tábla tejcsokit, bő olajban sült hasábot, krémes kekszet és így tovább. Viszont az egészséges snackek minden súlycsökkentő programba beleférhetnek: válassz olyan rágcsálnivalókat, amelyek rost- és fehérjetartalma magas, egészséges zsírokat tartalmaznak, és amelyek tápanyagtartalmukkal segítik az emésztés folyamatait. Például néhány szem natúr mandula, házi készítésű zöldségchips, 1-2 szem korpás keksz néhány darab koktélparadicsommal és 1-2 vékony szelet sovány sajttal remek nassolnivaló.

 

7. „Kerüld a gyorséttermeket!”

Rendben, de néha megkerülhetetlen, hogy gyorsétteremből válassz ételt. De ne érezd magad kellemetlenül, hiszen jó választással semmi „baj” nem lesz. A sült, bundázott ételek, a dupla hamburger meg a csokiöntetes fagyi, azaz a klasszikus junk food helyett válassz salátát grillezett, natúr csirkemellel vagy szintén sovány csirkével vagy sonkával, valamint zöldségekkel töltött tortillatekercset.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink