Szeretjük a leveseket: finomak, ízletesek, ráadásul ha ezt a fogást fogyasztod, az egyszerre jelent folyadékpótlást és táplálékfelvételt – nem beszélve arról, hogy a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető.

Leves a fogyókúrában: így készítsd el, hogy egészséges és könnyű legyen

 

leves a fogyókúrában, leves, diéta

A leves a fogyókúrában, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban fontos szerepet kaphat
Fotó: Shutterstock

 

Hogyan tedd egészségesebbé?

Korszerű konyhatechnológiai műveletekkel, a helyes étkezés ismereteinek gyakorlati alkalmazásával a leves az egészséges táplálkozás meghatározó
eleme lehet. Pozitív táplálkozás-élettani tulajdonságait a következőképpen lehet hatékonyabbá tenni:

  • A leves elkészítéséhez alapanyagként felhasznált zöldségek (pl. sárgarépa, paradicsom, zeller), gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, szilva) 20 százalékát nyersen áttörve dolgozd bele az ételbe. Íze nem tér el a megszokottól, de vitamintartalma jelentősen megemelkedik, sok esetben így még a hagyományos sűrítési módok (habarás, rántás) is elhagyhatók.
  • A zöldségek főző/párolólevét – ha pillanatnyilag nincs rá szükséged – tedd el, esetleg fagyaszd le, és később egy leveshez, főzelékhez vagy akár mártáshoz használd fel.
  • A finomra vágott zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült ételt, de közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a C-vitamin-tartalmát is növeli. Hasonlóan működik a metélőhagyma, a zellerzöld és egyéb friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a menta, a rozmaring vagy a kakukkfű.
  • Alapanyagként válassz többféle kisebb energia-, de nagyobb rosttartalmú zöldségfélét, kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget, amiről minden esetben távolítsd el a látható zsiradékot, szedd le a szárnyasok bőrét.
  • A leves készítésénél figyelj, hogy minél kevesebb zsiradékot (az is elsősorban növényi olaj legyen) használj. A leveseket, ha szükséges, zsírtalanítsd, azaz szedd le a felszínén összegyűlt zsiradékot tálalás, fogyasztás előtt.
  • A habarással készült leveseknél részesítsd előnyben a kisebb zsírtartalmú alapanyagokat (pl. joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt).
  • Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűríts inkább habarással, hintéssel.
  • A sűrítéshez (rántáshoz, habaráshoz) lisztet csak indokolt mennyiségben használj, akkor is lehetőleg teljes kiőrlésű formát.
  • A levesbetét – csipetke, burgonya-, hús-, halgombóc, máj- és daragaluska stb. – sok esetben a jellegét jelentősen meghatározó kiegészítője a levesnek. A leves energiatartalmát ezek nagyban befolyásolják.
  • Igyekezz a leveshez az alapanyagokat az idénynek megfelelően kiválasztani!

 

3 napos karcsúsító levesdiéta

 

levesdiéta, minestrone

Fotó: Shutterstock

 

Leves a fogyókúrában

Az alacsony energiatartalmú zöldség- és gyümölcsleveseket a diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen nagy mennyiségű folyadék- és rosttartalmuk miatt viszonylag gyorsan jóllakottság-, telítettségérzetet eredményeznek.

Az energiaszegény levesek az egészségfenntartó, testsúlycsökkentő étrendben nemcsak a nagyétkezések fogásai lehetnek, de mértékkel a tízórai, uzsonna részeként is fogyaszthatók, például nassolás helyett.

 

Mint kisétkezés

A leves a fogyókúrában így is helyet kaphat: a kis energiatartalmú levesek étrendbe iktatása segít azoknak, akik sűrűn megéheznek napközben, de félnek a túlzott energiabeviteltől, ezért kerülni szeretnék a kekszek, csokoládék és más energiadús nassok fogyasztását. Egy tányér leves két étkezés között számukra jó választás!

 

Persze ami az egyik étrendben előny, az egy másik étrendben hátrány is lehet. A leves a fogyókúrában azért hasznos, mert nagy mennyiségű folyadéktartalmával hamar jóllakottságérzetet kelt, míg tömegéhez képest viszonylag kicsi a beltartalmi értéke – kivéve egytálételként fogyasztott leveseinket, például: palócleves, gulyásleves. Azonban ezt egy roboráló étrendben (energiában gazdag, testsúlynövelő étrend – a szerk.) csak megfelelő mennyiségű levesbetéttel, különböző sűrítési eljárásokkal lehet kedvezően befolyásolni!

 

Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept

 

Miből mennyit?

Összetett levesekből – például Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves – 500 ml-t, míg erő-, krém- és gyümölcslevesekből 200-250 ml-t szokás tálalni. Ez utóbbi mennyiség alkalmas arra, hogy betöltse étvágyfokozó szerepét. Ezt a hatást befolyásolják a felhasznált nyersanyagok a fűszerezés, a sűrítés fajtája, de a felhasznált levesbetét(ek) is.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink