A folytonos kimerültség, enerváltság az immunrendszer figyelmeztető üzenete, hogy valami nincs rendben. Azon túl, hogy rossz mindig fáradtnak, gyengének lenni, komolyabb bajokkal is számolhatunk hosszú távon: könnyebben leszünk betegek, hajlamosabbak lehetünk a depresszióra, sőt akár krónikus betegségek is kialakulhatnak. Ha azonban figyelünk a táplálkozásunkra, mindezek a tünetek enyhülhetnek, akár el is múlhatnak. Csak annyit kell tennünk, hogy jó dolgokat pakolunk a tányérra. Íme, néhány tipp, hogy energikusra, egészségesre együk magunkat.
Csajok
A szülő-gyerek kapcsolat után a második legmeghatározóbb kötelék az emberi létben a testvérek egymáshoz való viszonya. Nem mindegy, hogy ez a kapcsolódás milyen minőségű – kezdettől fogva kiegyensúlyozott, lélekemelő, építő, vagy lehúzó és romboló – mert nagy hatást gyakorol a többi emberi kapcsolatra.
Minden hétköznap reggel, de az új hét előtt vasárnap este is és főleg minden január elején elhatározzuk: mostantól más lesz minden. Elhagyjuk az egészségtelen ételeket, és kizárólag olyasmit eszünk, amire a szervezetünknek szüksége van. Csokinak, csipsznek helye nincs. Aztán eltelik pár óra, és ölni tudnánk egy darab sütiért vagy egy nagy szelet friss, ropogós fehér kenyérért. Ilyenkor jelez a szervezet, hogy szüksége van bizonyos tápanyagokra. Mi áll a kívánósság hátterében?
Aki kedvetlen és kimerült, többnyire a kevés pihenést okolja kínzó fáradtságáért. Az energiaszint azonban nemcsak az alváshiány miatt csökkenhet. számos olyan apró dolog is okozhat lelki és fizikai kimerülést, amelyre nem is gondolna. Összegyűjtöttük a leggyakoribb rossz szokásokat, amelyektől fáradtnak érezheti magát, és eláruljuk, milyen apró változtatások segíthetnek, hogy újra a topon legyen.
Mindössze 12 éves volt, mikor első önálló zeneművét megalkotta. „Nem volt túl jó.” – emlékszik vissza. „Édesapám zeneszerző, emellett akkoriban egy gyerekekből álló fúvószenekart vezetett, sokat dolgozott otthon, hallottam, mit komponál. Valószínűleg az ő hatására született meg a mű, amit aztán az ő átnézett, kijavított.” Az első darabot még sok követte, most a 28 éves Balogh Máté nemrég Junior Prima Díjat vehetett át.
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!