A rendszeres edzés segít megőrizni az egészséget, fitten és fiatalon tart. Ám akad néhány olyan sportbaki, amit fontos lenne elkerülni, hogy az edzéseid továbbra is hatékonyak maradjanak.

5 hiba, ami ronthatja az edzés hatékonyságát

A sportolás során vannak olyan alapszabályok, amik kötelezőek és kihagyhatatlanok: a bemelegítés, a nyújtás, a hidratálás például sosem maradhat el. De akadnak az edzés szempontjából további megszívlelendő tanácsok is: ha az alábbi bakikat kiiktatod, akkor nemcsak az egészségedet óvod meg, de az öregedés bizonyos jeleinek felbukkanását is késleltetheted.

edzés fáradtság

Ha nem adsz időt a testednek a regenerálódásra, azzal azt kockáztatod, hogy könnyebben lesérülhetsz
Fotó: Shutterstock

1. Nem tartasz pihenőnapokat

Nagyon klassz, hogy tartod magad a terveidhez, és rendszeresen sportolsz – de ne feledd, a pihenőnapokra legalább akkora szükség van, mint a testmozgásra, különösen akkor, ha már nem vagy tizenéves. Pihenőnapok nélkül nincs lehetősége a testnek regenerálódni, ezáltal pedig jelentősen megnő a sérülések kialakulásának kockázata.

 

2. A testtartásod nem megfelelő

Függetlenül attól, hogy sportolsz, sétálsz vagy dolgozol, fontos a helyes testtartás. A rossz testtartás bizony könnyen rögzül, ami akár végleges elváltozásokat is okozhat a gerincen. Ha a korosztályodnak, fizikai állapotodnak, edzettségi szintednek megfelelő mozgásformát választasz, nincs baj, ám sokan nem gondolnak arra, hogy a vázrendszerüknek kímélésre van szüksége. A testtudatossághoz segítséget kaphatsz jóga- vagy pilatesórán. Az is előfordulhat, hogy gyógytornász segítségére lesz szükséged, ezt ne szégyelld, a gyógytorna hasznos és hatékony edzés.

 

3. Egysíkú az edzés

Érdemes néha nehezebb súllyal, kevesebb ismétlésekkel is dolgozni, a futóedzésbe rövidebb sprinttávokat illeszteni. Az egyenletes, kihívást nem jelentő edzések nem fejlesztenek, sőt egy idő után már a szinten tartásra sem elegendők. Fontos egy kis színt, némi változást vinni néha az edzésekbe, különösen akkor, ha nem tapasztalsz fejlődést, vagy esetleg visszaesést észlelsz.

 

4. Kizárólag kardiózol

Van, aki nem szereti, mások viszont legszívesebben csak kardióznának. Az erősítő tréningektől való tartózkodás hátterében legtöbbször az az indokolatlan félelem áll, hogy túl nagy izmok alakulnak ki. De emiatt nem kell aggódni: a nagy izomtömeghez nem elég súlyokat emelgetni, mellette megfelelő edzéstervre, étrendre, tápanyag-utánpótlásra és pihenésre is szükség van. A rendszeres súlyzós, valamint saját testsúlyos erősítő gyakorlatokat tartalmazó edzés segítségével formálható, alakítható a testkép, javíthatók a genetikai és élettani aránytalanságok.

 

5. Kimarad a magas intenzitású intervall edzés

Noha valószínűleg hallottál róla, de úgy gondolod, hogy túl kemény dió a HIIT-edzés, azaz a magas intenzitású intervall tréning? Pedig amellett, hogy kiváló zsírégető edzésforma, fejleszti az állóképességet és sok izomcsoportot megdolgoztat, akár az öregedés késleltetésében is szerepet játszhat. A Cell Metabolism folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál az idősebb embereknél, akik HIIT-edzéseken vettek részt, javult az energiatermelés és az inzulinérzékenység, amely csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, és segíti az anyagcsere egészséges működését. Ami ennél az edzéstípusnál kiemelten fontos, hogy egyrészt igényel egy megfelelő szintű alapedzettséget, másrészt pedig a HIIT után meg kell adni a szervezetnek a kellő időt arra, hogy pihenjen, regenerálódjon!

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink