Egy újszülött mellett elképzelhetetlennek tűnik, hogy a mozgást is beépítsük a napirendünkbe, hiszen minden percünket leköti a csöppség. De ha lenne is szabadidőnk, akkor sem szívesen hagynánk magára a babánkat. A megoldás egy olyan óra, ahova őt is magunkkal vihetjük. Ráadásul a kanga baba-mama torna nemcsak a mamának jó, hanem a picinek is, mély álomba ringatja.

Kangatréning babának és mamának

Szakértőkkel karöltve

A fitneszalapokra épült kangatréning megszületése egy véletlennek köszönhető. Egy osztrák edző kisbabája sehogy sem akart megnyugodni, ezért az anyuka tornázni kezdett vele az otthonában, mire a kisbaba elszenderedett. Beletelt némi időbe, mire a szakemberek – szülész-nőgyógyász orvosok, gyógytornászok és hordozási tanácsadók – az edző segítségével kikísérletezték azokat a gyakorlatokat, amelyeket most a kangaórán sajátíthatnak el az anyukák.

Regeneráció felsőfokon

A tréning lényege, hogy regenerálja az anyukákat a szülés után. A baba megérkezése után 6 héttel lehet megkezdeni a tréninget. Császármetszés esetén a várakozás hosszabb, akár 12 hét is lehet. „Szülés után a gátvédelem az egyik legfontosabb teendő” – hívja fel a figyelmünket Kaszás Mónika. „A másik pedig az, hogy a hasfalunkat helyre hozzuk. Sokan nem tudják, hogy vannak tiltott gyakorlatok, amelyeket nem szabad szülés után végezni. Előbb az egyenes hasizmot kell szakszerűen rendbe rakni, és kis túlzással életünk végéig tréningelni, különben csúnya szövődmények alakulhatnak ki. Ha nem foglalkozunk vele, akkor az esztétikum mellett inkontinencia, méhsüllyedés és köldöksérv is lehet a szövődmény” – teszi hozzá a szakértő, akinek az egyik, háromgyermekes kliensét köldöksérvvel műtötték volna, de a helyes gyakorlatoknak köszönhetően két hét alatt látványos javulást tudtak elérni nála, műtét nélkül.

Korai szocializáció

Az óra felépítése mind a baba, mind pedig a mama igényeire van szabva: amíg a bemelegítés, a gátizomtorna, valamint a talajgyakorlatok történnek, addig a babák a szőnyegen játszanak egymással. Ismerkednek, a társasélet alapjait sajátítják el. „Mindig felemelő azt látni, hogy az új babák is pár alkalom után felismerik a termet, felismernek engem, mosolyognak a többi babára. Ahogy pedig bekerülnek a hordozóba, rögtön el is alszanak.” A 20 perces szakasz után pedig kardio- és erősítő gyakorlatok jönnek – az akkor már alvó babákkal.

Ha a mama boldog…

A kisbabák azért élvezik a kangatréninget, mert a hordozóban közel vannak az anyukáikhoz, ez pedig megnyugtatja őket. A mozgás már önmagában is boldogabbá, kiegyensúlyozottá tehet bennünket, hát még akkor, ha a csöppségünk közvetlen közelében végezhetjük. Ha pedig a mama boldog, akkor a baba is nyugodt és boldog lesz. „Jótékony hatása még ennek az edzéstípusnak, hogy elkerülhető vele a szülés utáni depresszió” – teszi hozzá a szakértő.

Nincs korhatár

A baba 6 hetes korától addig járhatunk az órára, amíg elbírjuk a kicsinket. „Az órán nem dolgozunk eszközökkel, csak a baba anatómiájának megfelelően kialakított hordozóval. Súlyokra nincs szükség, hiszen ahogy nő a baba, úgy tudjuk emelni vele a terhelést. Az idősebb babák viszont már nem szoktak aludni. Olykor kikandikálnak az anyuka háta mögül, integetnek vagy egymásra mosolyognak, olykor pedig utánozzák az anyukájukat, aki épp kargyakorlatokat végez. Hihetetlenül cukik” – számol be élményeiről Kaszás Mónika, aki nagy hangsúlyt fektet az óráin az izom-állóképesség növelésére.

Egészségügyi előnyei

Azonkívül, hogy segít megelőzni a szülés utáni depressziót, helyre hozni az egyenes hasizmot vagy felkészíti a szülésen átesett testet, hogy visszatérjen a korábbi kerékvágásba, fejleszti a keringési rendszert, segít rendbe hozni a visszér- és aranyérproblémákat is. Szülés után az izmok megrövidülnek, a szalagok pedig megnyúlnak, így a tréningen való nyújtás ezeket is segít visszaállítani korábbi állapotukba. Ezen felül pedig boldog, kiegyensúlyozott anyukák lehetünk egy nyugodt, vidám kisgyerekkel a karunkban vagy a nyakunkban.

Ezek is érdekelhetnek!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink