Ébredés után gyakran rohansz, csak bedobsz egy kávét, és nem eszel semmit reggelire. Pedig egyre több szakember állítja, ezzel óriási hibát követsz el. Lássuk, miért érdemes egy kiadós lakomával indítani a napot!

Mit egyél reggelire, ha szeretnél fogyni? Itt a válasz!

Manapság szinte minden dietetikus egyetért abban, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Hiszen ez egy jó kezdet, és a későbbi órákban is segít abban, hogy legyőzd a farkasétvágyat vagy akár az édesség utáni vágyat is. Egy jól kitalált reggelinek számtalan előnye lehet, különösen, ha teljes kiőrlésű gabonát, sovány tejtermékeket, egészséges zsírokat, gyümölcsöket, zöldségeket, tehát sok fehérjét és rostot tartalmaz. Ezek az alapanyagok ugyanis kellemesen eltelítenek, de nem hizlalnak.

Nagy baj, ha üres a gyomor!

Mivel a diéták többségében alapszabály, hogy este hat után már ne egyél megterhelőt, így semmiképpen sem jó ötlet, ha elhagyod a reggelit is! Ébredés után ugyanis intenzív savtermelésbe kezd a gyomor, tested pedig iszonyúan csalódott lesz, ha nem kap emészthető ételt. Ráadásul az üres gyomorban felhalmozódott sav károsíthatja a gyomorfalat. Amennyiben hosszú időn keresztül elblicceled a reggelit, biztos, hogy a végén gyomorproblémáid lesznek. Már egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy egy kis adag gabonával megelőzheted a bajt, egyúttal stabilizálod a vércukorszintet is. Ez fontos, mert délelőtt vagy a legaktívabbak, ilyenkor van szükséged leginkább energiára. A reggelivel felkészíted szervezetedet az előtted álló feladatokra, hiszen dolgozol, tanulsz, ügyeket intézel, vagy nehéz fizikai munkát végzel. Összegyűjtöttük az igazán egészséges variációkat:

Az orvosok rájöttek, hogy szoros kapcsolat van a reggeli elhagyása és egyes szívbetegségek, illetve a cukorbetegség kialakulása között. Azok, akik délig semmit nem esznek, rosszabb szellemi teljesítményt nyújtanak, hosszú távon pedig magasabb az inzulin- és a koleszterinszintjük és hajlamosabbak a hastájéki elhízásra is.

Ha müzli, legyen házi

Az egyik legegészségesebb fogás a müzli, azonban nem mindegy, hogy pontosan mit választasz. A legjobb a házi készítésű, cukormentes változat! A teljes kiőrlésű gabonapelyhek, ugyanis lassan szívódnak fel, tejjel vagy zsírszegény joghurttal leöntve pedig plusz fehérjékkel – és vitaminokkal látják el a szervezetet. Érdemes a magvakkal, és aszalt gyümölcsökkel dúsított változatot is kipróbálni, melyek a nehezen induló reggelekhez is energiát adnak. Természetesen friss gyümölcsökkel is megrakhatod a gabonapelyhet, és ezzel máris egy fenséges, és tökéletesen egészséges napindító lakomához juthatsz.

müzli, reggeli, alma

Fotó: shutterstock

A gyümölcs és a zöldség jó választás

A zöldségek és gyümölcsök elengedhetetlen részei a reggelinek, nagy élelmirost-, vitamin- és víztartalmuknak köszönhetően. Zöldségeket fogyaszthatunk többek közt szendvics vagy rántotta mellé frissen, párolva vagy sütve; míg gyümölcsöt zabkása vagy más gabonapehely mellé. Jelentős rost és antioxidáns tartalommal rendelkeznek az eper, a szeder, a málna és egyéb apró magokkal rendelkező piros és bordó színű gyümölcsök, amelyeket érdemes rendszeresen a táplálkozásba illeszteni. Akinek problémát okoz a gyümölcsök fogyasztása, mert hamar éhes lesz utána, vagy refluxos panaszokat okoz, azok számára javasolt néhány szem magas rost tartalmú kekszet fogyasztani mellé, vagy kevés olajos maggal kiegészíteni őket. A zöldségekből és gyümölcsökből álló turmixok vagy úgynevezett smoothie-k egyre elterjedtebbek. A tejből, gyümölcsből és zabpehelyből álló itallal egy gyorsan elkészíthető reggeli opció.

Kenyér: csak teljes kiőrlésű!

Nem mindegy, milyen kenyeret eszünk!

Ha reggelente mégis valami sósat ennél, azt is megteheted. A diétád érdekében azonban fontos, hogy teljes kiőrlésű kenyér legyen az alapja, ne fehérlisztből sütött pékáru. Arra is ügyelj, hogy ne tartósítószerekkel és adalékanyagokkal teletömött felvágottat egyél hozzá. Helyettük inkább sajtot vagy saját készítésű sült húst, esetleg húskrémet tegyél a kenyérre, de egy előző nap összekevert túrókrém is mennyei reggeli lehet.

Legjobban a tojás laktat

Ha szeretnéd elkerülni, hogy délelőttönként nassolni kezdj, akkor a tojásos reggeli a legjobb választás. A tojás csak 80 kcal, de mégis egész délelőttre képes eltelíteni. Ráadásul egy új elmélet szerint a reggelire elfogyasztott két tojás hatvanöt százalékkal nagyobb súlycsökkenéshez vezethet egy diétában.

+2 tipp

Már előző este készítsd elő a reggelihez szükséges élelmiszereket: keverj be túrókrémet, vágj fel répát.

Kelj fel egy negyed órával korábban, így biztosan belefér az evés a reggeli készülődésbe.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink